Înfiinţarea clasei pregătitoare – un haos general

Zilele care au rămas până la primul sunet al clopoţelului se pot număra pe degete, însă problema cea mai spinoasă pentru noul an şcolar este, la nivel naţional, înfiinţarea clasei pregătitoare. La fel ca în restul judeţelor, şi în Sălaj problema este una serioasă: în timp ce în unele şcoli, mobilierul destinat celor mici nu a fost livrat nici acum de furnizori, în altele clasa 0 va funcţiona la grădiniţă – fiindcă doar acolo a fost găsit spaţiu – ori nu are învăăţători specializaţi. În plus, conştienţi în ultimul moment că pregătirea acestor clase este dificilă, deputaţii au aprobat tacit un proiect de act normativ privind amânarea aducerii micuţilor în şcoli cu un an.

Proiectul de lege prin care deputatul Mircia Giurgiu cerea amânarea aplicării măsurii introducerii clasei pregătitoare, pe motiv că aceasta nu ar putea fi implementată începând cu anul şcolar 2012-2013, a trecut luni de Camera Deputaţilor, prin adoptare tacită. În pplen, preşedintele de şedinţă Viorel Hrebenciuc a anunţat că termenul pentru dezbatere şi vot final a fost depăşit, prin urmare propunerea legislativă se consideră adoptată. Senatul este camera decizională pe acest act normativ. Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare abrogarea art.361 alin.(3) lit.a) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul amânării aplicării măsurii introducerii clasei pregătitoare, pe motiv că aceasta nu ar putea fi implementată începând cu anul şcolar 2012-2013.
Despre iniţiativa legislativă care a primit tacit undă verde de la deputaţi inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, nu a putut spune prea multe. „Nu am fost informaţi cu privire la acest subiect. Ştiu doar că Ministerul Educaţiei are o precocupare deosebită pentru organizarea clasei pregătitoare, astfel încât anul şcolar să înceapă în condiţii cât mai bune pentru copii. De altfel, în acest sens, sunt programte mâine (miercuri, n.r.) şi vineri două video-conferinţe cu Bucureştiul”, a declarat Gheorghe Bancea.

Situaţia din Sălaj

În Sălaj, au fost înfiinţate pentru anul şcolar 2012-2013, un număr de 114 clase pregătitoare, din care 112 sunt pentru învăţământ de masă şi alte două pentru învăţământ special, unde vor urma cursuri copii cu dizabilităţi. Aceasta este teoria, pentru că în practică, situaţia este una caracterizată de un haos care pare fără de sfârşit.
Inspectorul şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Maria Pop, a declarat că pentru zece din cele 114 clase 0 din judeţ, sălile au fost pregătite, dar mobilierul destinat celor mici nu a fost încă livrat de firma cu care unităţile au semnat contracte. „În anul şcolar 2012-2013, vom avea 114 clase pregătitoare, din care 112 vor fi pentru învăţământ de masă, iar două pentru învăţământ special, adică pentru copii cu dizabilităţi. Toate şcolile au identificat sălile de clasă şi au încheiat contracte cu furnizori de mobilier. În 104 unităţi, mobilierul a ajuns, dar în zece nu. Am discutat cu furnizorul – care este o firmă din Sălaj – şi ne-a asigurat că, de astăzi şi până vineri, toate şcolile vor primi mesele şi scaunele pentru copii”, a declarat Maria Pop.
Potrivit sursei citate, pentru o mai rapidă rezolvare a situaţiei, furnizorul a asigurat că mesele şi scaunele vor fi livrate gata asamblate, astfel încât sălile să poată fi mobilate cât mai urgent. „Am avut şi noi şcoli care au încheiat contracte pentru mobilier cu un furnizor din Bucureşti, însă nu am înregistrat probleme, iar mobilierul a fost livrat. Furnizorul din Sălaj se pare că a luat cam multe comenzi, de aici această întârziere la livrare şi nerespectarea termenului stabilit pentru 8 septembrie. Acum aşteptăm să ne ajungă de la Ministerul Educaţiei trusele cu material didactic pentru clasa 0 ”, a declarat Maria Pop.
Potrivit acesteia, unităţile de învăţământ unde mobilierul nu a fost livrat sunt din Şimleu Silvaniei şi comunele Sîg, Mirşid, Horoatu Crasnei, Sărmăşag, Surduc, Bălan şi Măerişte.
În Zalău, toate unităţile de învăţământ au primit mobilierul pentru clasa 0, dar viceprimarul Daniela Coţa, a declarat că, pentru ca micuţii să aibă cele mai bune condiţii, ar fi trebuit amenajate şi grupuri sanitare cu mobilier de baie de dimensiuni mici. „Ţinând cont de faptul că aceşti copii au vârste foarte mici şi nevoi diferite, era necesar ca înainte de a se stabil funcţionarea clasei 0 cei care au propus legea să aibă o minimă consultare cu autorităţile locale, pentru identificarea acestor nevoi la momentul potrivit. În momentul de faţă, impedimentul mai serios în funcţionarea clasei 0 este cel legat de asigurarea grupurilor sanitare care să poată fi utilizate şi de aceşti copii de vârste mici”.

Compromisul e la ordinea zilei

În comuna Mirşid, mobilierul pentru clasa pregătitoare ar fi trebuit să ajungă vineri, 7 septembrie, dar furnizorul nu şi-a onorat contractul. Luni şi marţi, atât autorităţile locale, cât şi directorii unităţilor de învăţământ au reluat discuţiile cu firma, sperând ca măsuţele şi scaunele să le fie livrate în cursul acestei zile. „Ar fi trebuit ca mobilierul să ajungă vineri, să îl putem duce în sălile de clasă, dar nu a ajuns. Stăm de dimineaţă pe telefoane, sperăm să ni-l aducă repedei”, a declarat viceprimarul comunei Mirşid, Ovidiu Bodea.
În comuna Mirşid, în clasa 0 vor intra în acest an şcolar 20 de copii, care provin din trei localităţi. Cum în comună nu este nici măcar un învăţător specializat pentru clasa pregătitoare, copiii vor urma cursurile simultan, cu alte clase a II-a şi a III-a. „Avem 20 de copii înscrişi în clasa pregătotoare, din care 12 în satul Popeni, doi în centrul de comună şi restul în satul Moigrad. Am vrut să îi reunim şi să organizăm o clasă 0 în Popeni, întrucât acolo sunt mai mulţi copii, dar nu avem nici măcar un învăţător specializat pentru clasa 0. Ca urmare, copiii vor face cursuri în satele de unde provin, simultan, cu alte clase de a II-a şi a III-a. Va fi greu: cei mici se vor juca – fiindcă asta presupun cursurile lor, educaţie prin joacă – iar restul se vor uita şi vor fi distraşi de jucăriile lor. Le va sta şi lor capul la jucării, pentru că şi ei sunt tot copii, până la urmă”, a declarat Ovidiu Bodea.
O altă comună – o altă problemă: în comuna Horoatu Crasnei, clasa 0, care va totaliza 25 de copii din două localităţi, va desfuşura cursuri în clădirea grădiniţei din centrul de comună, întrucât acolo a fost găsită încăpere disponibilă în acest sens. De asemenea, directorul Şcolii Gimnaziale Horoatu Cransei (unde este arondată şi şcoala din satul Stârciu, n.r.), Ileana Lungu, a declarat că o altă problemă constă în faptul că mobilierul comandat pentru clasa 0 nu a a fost livrat, deşi data de livrare a măsuţelor şi a scaunelor era 30 august. „Noi am organizat clasa pregătitoare la grădiniţă, pentru că avem acolo o sală proaspăt renovată, cu parchet nou, spaţioasă şi luminoasă. Am încheiat din vreme un contract pentru mobilier cu o firmă din Zalău şi ne-au promis că vor respecta data de livrare – 30 august. Am comandat măsuţă şi scăunel pentru fiecare copil, dar nimic nu ne-a fost livrat până acum. Am luat legătura cu firma şi ne-au spus că ni-l aduc vineri, 14 septembrie. Nici nu vreau să mă gândesc că nu vor respecta această dată”, a declarat Ileana Lungu.
Potrivit directorului Ileana Lungu, chiar dacă s-ar fi schimbat furnizorul, nu s-ar fi reuşit dotarea clasei pregătitoare într-un timp mai scurt. „Ne-am gândit să schimbăm pe ultima sută de metri furnizorul, dar tot nu am fi reuşit să rezolvăm mai repede problema. Tot ar fi durat. Furnizorul cu care avem încheiat contract ne-a spus că are foarte multe comenzi şi de aia întârzie”, a declarat Ileana Lungu.
În Sălaj au fost repartizaţi în clasa pregătitoare 1.614 copii, fiind locuri suficiente pentru a acperi toate cererile primite de ISJ de la părinţi.

4 Thoughts to “Înfiinţarea clasei pregătitoare – un haos general”

  1. anonim

    Spatiul- o problema minora care paleste in fata pregatirii dascalilor(invatatorilor) in 3-5 zile , inainte de inceperea anului scolar, pentru a i educa si indruma pe acesti copii care sunt „sacrificati ” de sistem, de societate.
    Nu fac referire la pregatirea profesionala a dascalilor… la faptul ca invatatorilor le va fi greu sa se adapteze specificului varstei.
    „Vor curge multe lacrimi pe obrajii firavi ai acestei generatii de copii!”

  2. Anonim

    Acesti copii sunt singurii care intr-adevar au de pierdut, ei si parintii lor, care din pacate nu s-au facut auziti atunci cand ar fi trebuit.Vor suporta consecintele, asta e….

  3. tunde

    nu inteleg de ce ma obliga sa-mi distrug copilu cu prostiile lor.

  4. Baba Novac

    Clasa pregatitoare – o alta mare tampenie din asa numita „reforma” !

Leave a Comment