Elevii sălăjeni primesc voucherele pentru achiziţia unui calculator

Cei 29 de elevi sălăjeni beneficiari au programului „Euro 200” îşi primesc în aceste zile bonurile valorice cu care îşi pot cumpăra calculatoare. Ministerul Educaţiei a transmis tuturor inspectoratelor şcolare din ţară o adresă prin care solicită „urgentarea etapelor rămase”, având în vedere faptul că procesul a fost întârziat. Conform legislaţiei în vigoare, întreaga procedură trebuie finalizată până în 30 noiembrie 2018.

În aceste condiţii, distribuirea bolurilor valorice va fi făcută nu mai târziu de 24 septembrie, elevii şi studenţii având la dispoziţie circa trei săptămâni pentru a face achiziţia. Facturile şi copiile proceselor-verbale de predare-primire vor fi depuse de către beneficiari până în 17 octombrie, pentru ca operatorii economici să depună bonurile valorice, copiile facturilor şi ale proceselor verbale spre decontare la comisia judeţeană. Sumele cuvenite le vor fi decontate în intervalul 15 octombrie-30 noiembrie.

În judeţul Sălaj au fost depuse 29 de solicităţi pentru cei 200 de euro în vederea achiziţiei de calculatoare. Lista beneficiarilor, publicată pe site-ul dedicat programului, cuprinde elevi care studiază la unităţile de învăţământ din Crasna, Ulciug, Treznea, Văleni, Derşida, Poiana Onţii, Şimleu Silvaniei, Cristolţ şi Poarta Sălajului.

Faţă de anul trecut, numărul beneficiarilor s-a redus la circa o treime, în ciuda faptului că plafonul de venit brut lunar pe membru de familie a fost indexat de la 150, la 250 de lei, în corelație cu indicele total de creștere a prețurilor de consum în anul 2018. În anul şcolar 2016-2017, 76 de elevi sălăjeni au intrat în posesia acestui ajutor financiar.

Programul “Euro 200” a demarat în 2004, obiectivele sale fiind stimularea achiziţionării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competenţe în utilizarea mijloacelor IT&C.

Ajutorul financiar reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un computer, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăşi valoarea computerului achiziţionat. Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii. Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă sprijinul financiar este următoarea: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 250 GB hard-disk şi software de bază licenţiat, incluzând un sistem de operare şi un program antivirus. În cei 14 ani de aplicare a programului „Euro 200”, au beneficiat de sprijin pentru achiziţia de computere peste 297.000 de elevi şi studenţi.

Leave a Comment