Elevii sălăjeni, imunizaţi cu vaccinul diftero – tetanic

 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj a reluat din această lună campaniile şcolare de vaccinare. Este vorba de imunizarea obligatorie a elevilor de clasa a VIII-a împotriva infecţiilor. Stabilită iniţial după mijlocul lunii decembrie 2014, acţiunea a fost reprogramată după vacanţa de iarnă, respectiv pentru luna ianuarie. “Catagrafia copiilor a fost realizată. Astfel, circa 4.575 de elevi din clasele a VIII-a şi a XI-a urmează să fie imunizaţi cu vaccin diftero-tetanic. Dozele de vaccin au fost primite şi sunt suficiente. Campania de vaccinare urma să înceapă în jurul datei de 15 decembrie, însă, având în vedere că în 20 decembrie elevii au intrat în vacanţă, acţiunea a fost reprogramată pentru luna ianuarie, în intervalul 5-15 ianuarie”, a explicat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
Campaniile de vaccinare din acest an şcolar au debutat în luna octombrie 2014, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Sănătăţii. Astfel, începând din 20 octombrie, primii programaţi au fost şcolarii din clasele primare. Aceştia au fost vaccinaţi împotriva poliomilitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, difteriei şi tetanosului. În decembrie 2014, elevii din clasele a VIII-a şi a IX-a urmau să fie imunizaţi cu vaccin diftero-tetanic, acţiunea ce are loc în această lună.
După cum au anunţat reprezentanţii Ministerului, au fost achiziţionate 380.000 de doze de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (RRO), 340.000 de doze de vaccin diftero-tetanic (dT) şi 250.000 de doze de vaccin polio inactivat (VPI).
Totodată, până la demararea campaniilor şcolare, DSP Sălaj trebuia să trasmită Ministerului Sănătăţii numărul necesar al dozelor de vaccin. Potrivit adresei Ministerului Sănătăţii, aceste campanii de vaccinare se adresează tututor copiilor de vârstă eligibilă, şcolarizaţi şi neşcolarizaţi. Vaccinarea copiilor neşcolarizaţi se va efectua prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. Între două administrări succesive ale aceluiaşi tip de vaccin se va păstra un interval minim de 28 de zile. Reacţiile adverse vor fi investigate şi raportate în conformitate cu metodologia de supraveghere. “Înaintea fiecărei campanii de vaccinare se vor organiza sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar cu privire la : vaccinul care urmează să fie administrat, criteriile de eligibilitate la vaccinare, perioada de efectuare a vaccinării, contraidicaţii temporare şi definitive, reacţii adverse, raportarea, investigarea şi tratamentul acestora, managementul şocului anafilactic ”, se precizează în adresa menţionată.

 

Leave a Comment