Tot mai mulţi elevi sălăjeni abandonează şcoala

 

Elevii sălăjeni care au abandonat studiile liceale sau profesionale au posiblitatea de a se înscrie pentru continuarea studiilor în acest an şcolar. Potrivit unui document al Ministerului Educaţiei Naţionale, trimis inspectoratelor şcolare judeţene, absolvenţii ciclului inferior al liceului din seriile anterioare sau din seria curentă pot să-şi continue studiile în ciclul superior al liceului, la stagiile de pregătire practică sau, la cerere, în clasa a X-a în învăţământul profesional cu durata de doi ani. Absolvenţii învăţământului profesional cu durata de doi ani, înfiinţat în baza OMEN 3168 din februarie 2012, din seriile anterioare sau din seria curentă, pot să-şi continue studiile în cursul superior al liceului. Absolvenţii anului de completare şi absolvenţii şcolilor profesionale din seriile anterioare pot să-şi continue studiile în ciclul superior al liceului, după susţinerea şi promovarea examenelor de diferenţe.
De asemenea, candidaţii din seriile antrerioare care nu au finalizat şcoala profesională, dar au promovat doi ani de şcoală profesională, precum şi absolvenţii şcolilor de arte şi meserii, ai şcolilor de ucenici şi ai şcolilor complementare, din seriile anterioare, cu sau fără cetificate de calificare profesională, pot să-şi continue studiile, în clasa a X-a de liceu sau în clasa a X-a învăţământ profesional, după susţinerea şi promovarea examenelor de diferenţă.
Elevii din seriile anterioare care au promovat un an de şcoală profesională, un an de şcoală de arte şi meserii sau de şcoală de ucenici sau complementară, vor susţine, întâi, examenele de diferenţă rezultate din compararea curriculumului parcurs la şcoala profesională, de arte şi meserii sau complementară, şi a curriculumului în vigoare la clasa a IX-a învăţământ liceal. După care, conform documentului menţionat, se vor înscrie în clasa a X-a de liceu sau în clasa a X-a învăţământ profesional, în urma promovării examenului de diferenţă.

Rata abandonului şcolar în Sălaj, în creştere
În Sălaj, în ultimul an şcolar, numărul elevilor care au abandonat şcoala a crescut cu aproximativ 14 la sută. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, printre principalele cauze se numără dezinteresul pentru şcoală, situaţia financiară precară a familiilor din care provin copiii, dar şi plecarea părinţilor la muncă în străinătate. Dacă în anul şcolar 2012-2013, au abandonat cursurile şcolare 281 de copii, în anul şcolar precedent numărul acestora a ajuns la 329.
Potrivit unei statistici întocmite de către ISJ Sălaj, cei mai mulţi elevi, respectiv 129, care au părăsit şcoala au fost cei din învăţământul liceal, 30 din mediul urban şi 99 din mediul rural. Din rândul elevilor de gimnaziu, 111 au abandonat cursurile, iar din învăţământul primar, 58 de elevi.

One Thought to “Tot mai mulţi elevi sălăjeni abandonează şcoala”

  1. stelian

    Esti somer, pensionar, student, ?vrei sa schimbi situatia financiara, vrei un job serios , ai gasit locul potrivit.O sansa deosebita pentru cei care vor sa lucreze ca operatori online, part-time (3 ore pe zi) si la domiciliu. Castigurile pot ajunge la 300 de dolari lunar! Sunt necesare doar cunostinte minime de utilizare a calculatorului si conexiune la Internet. Pentru detalii trimiteti textul Info la adresa de email: ofertelocoridemunca@gmail.com

Leave a Comment