După contestaţii, procentul de promovabilitate a definitivatului în Sălaj a rămas acelaşi

 

Rezultatele examenului naţional pentru definitivarea în învăţământ, după contestaţii, nu au modificat procentul de promovabilitate în Sălaj. „Dacă la nivel naţional, procentul de promovabilitate a crescut de la 46, 23 la sută la 49, 25 la sută, la nivelul judeţului Sălaj procentul a rămas neschimbat, respectiv 50,90 la sută, întrucât niciuna din cele 30 de contestaţii depuse nu le-a adus cadrelor didactice nota minimă de promovare: opt”, au declarat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.
În Sălaj,proba scrisă a fost susţinută de 110 candidaţi, din care 56 au obţinut note peste 8, iar 54 candidaţi au luat note sub 8.
Lucrările cadrelor didactice, inclusiv contestaţiile depuse, au fost corectate şi recorectate în diferite Centre de Evaluare din ţară (de regulă, centre universitare), Inspectoratelor Şcolare Judeţene revenindu-le sarcina organizării şi desfăşurării acestui examen, în condiţiile prevăzute de metodologie.
Examenul s-a desfăşurat joi, 9 iulie, la Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” din Zalău, începând cu ora 10. Iniţial, s-au înscris 130 de cadre didactice, pentru 27 de specializări. “La acest examen, s-au înscris într-un număr mai mare: educatoarele (25), învăţătorii (25) şi profesorii de limba şi literatura română (16)”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, Marcel Lucaciu. Potrivit acestuia, şase dintre candidaţii înscrişi nu s-au mai prezentat la concurs, iar 14 au părăsit sala de examen după o oră de la distribuirea subiectelor. Conform regulamentului, candidaţii care nu doresc să li se evalueze lucrarea depun o declaraţie înainte de ieşirea din sala de examen.
În anul precedent, peste 70 la sută dintre cadrele didactice au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Testarea s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Silvania” din Zalău şi a fost susţinută de peste 100 de profesori. Deşi, iniţial, s-au înscris 123 de candidaţi, trei dintre aceştia nu s-au mai prezentat la concurs, iar 15 au părăsit sala de examen după o oră de la distribuirea subiectelor.
Reamintim că, începând cu anul 2013, Ministerul Educaţiei a decis ca nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivare în învăţământ să crească de la 7 la 8. Cadrele didactice care promovează examenul naţional de definitivare dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Potrivit centralizării întocmită de Ministerul Educaţiei, în acest an, ponderea notelor între 8 şi 10 a atins procente de peste 50 la sută în judeţele Sibiu (59,4), Harghita (57,3), Cluj (56,9), Iaşi (53,5), Covasna (53,1), Timiş (51,3), Mureş (51,1) şi Sălaj (50,9). Valori sub 30 la sută apar în judeţele Giurgiu şi Caraş-Severin (ambele cu 29,2) şi Mehedinţi (25). În Capitală, 55 la sută dintre candidaţi au obţinut note peste 8.

Leave a Comment