Contestaţiile la Evaluarea Naţională au fost cu noroc pentru 42 de elevi sălăjeni

Nemulţumiţi de rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională din acest an, 267 de elevi din judeţ au făcut contestaţii în speranţa că o nouă corectare la va îmbunătăţi media generală în baza căreia vor intra la liceu.

La Evaluarea Naţională 2016, derulată în perioada 27-29 iunie, au participat 1.911 elevi din judeţul Sălaj, primele rezultate fiind publicate vineri, 1 iulie, atât pe site-ul Ministerului Educaţiei, cât şi la afişierele unităţilor de învăţământ. Atunci, patru dintre candidaţi au reuşit să obţină zece pe linie, iar

154, medii cuprinse între 9 şi 9,95. Cu medii cuprinse între 8 şi 8,98 s-au ales 354 de elevi, 312 absolvenţi au avut între 7 şi 7,98, 292, între 6 şi 6,98, în timp ce 287 au intrat în categoria celor cu medii cuprinse între 5 şi 5,98. Astfel, rata de promovabilitate este de 73,62 la sută.

Datele Ministerului mai arată că înainte de soluţionarea contestaţiilor, în Sălaj, 503 absolvenţi de-a opta au medii mai mici de 5. Şapte dintre ei au luat nota 1 atât la română, cât şi la matematică, adică doar punctul din oficiu. Aceştia au ieşit de pe băncile şcolilor din Pusta, Ileanda şi Crişeni.

După afişarea notelor, 267 de elevi din judeţul Sălaj au depus contestaţii. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, 131 au contestat notele la Limba şi literatura română, 22 s-au arătat nemulţumiţi de nota la Limba şi literatura maternă, în timp ce 114 au făcut contestaţie la Matematică. Tezele elevilor nemulţumiţi de notele primate iniţial au fost recorectate în intervalul 2-4 iulie, iar rezultatele s-au publicat marţi seară.

Şapte note au fost ciuntite

“În urma soluţionării contestaţiilor, într-un alt judeţ decât cel în care s-a corectat iniţial, procentul mediilor peste 5 a crescut uşor, de la 73,6 la sută, la 73,7 la sută”, ne-a declarat Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. Acesta a adăugat că în Sălaj au fost admise 50 de contestaţii: 31 la Limba şi literatura română, 12 la Limba şi literature maternă şi şapte la Matematică.

Astfel, au fost majorate 42 de note, cele mai multe la proba de Limba şi literatura română. Unul dintre absolvenţii de gimnaziu care a pus la îndoială aprecierile iniţiale ale comisiei de evaluare a primit la recorectare note mai mari atât la Limba şi literatura română (8,80, de la 8,30), cât şi la Matematică (9,60, de la 9,05).

Cel mai mare salt în urma reevaluării a fost înregistrat în cazul unui elev al Şcolii Gimnaziale „Petri Mor” Nuşfalău, a cărui lucrare la limba maghiară a fost notată cu 9,05, după ce într-o primă fază fusese răsplătită doar cu 7,20.

Pentru opt dintre absolvenţii nemulţumiţi, decizia depunerii contestaţiei s-a dovedit a fi una nu tocmai inspirată, elevii în cauză alegându-se cu note finale chiar şi cu 90 de sutimi mai mici.

Rezultate mai bune decât la Simulare

“În comparaţie cu rezultatele de la Simularea Evaluării Naţionale, din luna martie, progresul realizat de absolvenţii judeţului Sălaj este unui semnificativ”, a ţinut să precizeze oficialul Inspectoratului. Mai exact, procentul mediilor peste 5 a crescut de la 43,85 la sută, la 73,67 la sută, cel mai mare salt, de peste 37 de procente, fiind înregistrat la Matematică, unde 65,46 la sută dintre candidaţi au luat minim 5 la Evaluare, faţă de 28,66 la sută la Simulare.

“Acest progres se datorează, în mare parte, planurilor de măsuri remediale întocmite de fiecare şcoală, după Simularea Evaluării, şi programului special de pregătire suplimentară la disciplinele de examen; program stabilit de toţi profesorii la solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj şi verificat, ulterior, în cadrul inspecţiilor tematice”, a opinat Marcel Lucaciu.

Elevii şi părinţii trebuie să completeze, în perioada 8-12 iulie, fişele de înscriere la liceu, urmând ca pe 19 iulie să se facă repartizarea computerizată şi pe 20 iulie să se afişeze rezultatele, potrivit calendarului Ministerului Educaţiei.

Leave a Comment