Clasele profesionale, atractive pentru elevii din Sălaj

 

Numărul elevilor sălăjeni care optează pentru învăţământul profesional este în creştere. Cel puţin aşa reiese din raportul prezentat joi, 23 octombrie, de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, în cadrul şedinţei lunare a comisiei judeţene de dialog social pentru patronate şi sindicate, ce a avut ca tematică corelarea planurilor de şcolarizare 2015 – 2017 cu cererea existentă pe piaţa forţei de muncă.
În cadrul întâlnirii, Mioara Gudea, inspector şcolar adjunct, a făcut o prezentare a reţelei şcolare pentru anul 2014 – 2015. Raportul prezentat indică o creştere a numărului de elevi care optează pentru învăţământul profesional, în clasa a IX-a fiind 459 de elevi, în comparaţie cu clasa a X-a, unde sunt înscrişi doar 159. În acest context, reprezentantul companiei Tenaris, prezent la şedinţă, a menţionat faptul că în urma înfiinţării clasei de sudură de la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” din Zalău, s-a creat situaţia în care s-au înscris 50 de candidaţi pentru 28 de locuri. În plus, multinaţionala a demarat şi o campanie pentru atragerea elevilor către domeniul tehnic.
Cu toate acestea, în cadrul discuţiilor de joi, s-a subliniat faptul că există încă un grad de reticenţă al părinţilor faţă de învăţământul profesional. Referitor la acest aspect, Ionel Ciunt, prefectul judeţului Sălaj, a declarat că se vor face demersuri pentru ca în următorul an şcolar să fie mai multe clase tehnice, întrucât există o cerere foarte mare pe piaţă pentru electriceni, mecanici şi alte profile tehnice.

Alte articole

Leave a Comment