Clădirea CNS și joaca de-a proprietatea

Situația referitoare la dreptul de proprietate asupra sediului Colegiului Național Silvania din Zalău este departe de a fi clarificată. La mijloc e și un dosar penal, pare-se. Sunt ani și ani de procese. În tot acest timp, clădirea a început să se degradeze. Conducerea unității de învățământ a dispus intervenția pentru remedierea problemelor urgente, dar numai atât cât a fost posibil și legal. Pentru că este disputat într-un proces, imobilul nu a putut fi inclus într-un program concret de reabilitare. Tot din această cauză nu a putut fi întocmit nici un program cu finanțare europeană pentru reabilitare. O decizie surprinzătoare a venit zilele trecute. Magistrații Curții de Apel Cluj au admis în parte plângerea formulată de Eparhia Reformată, plângere îndreptată împotriva Guvernului României prin Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase. Desigur, sentința nu este definitivă.

Ce spune sentința?

Vă redăm o parte din textul sentinței Curții de Apel Cluj, sentință dată la sfârșitul lunii trecute. „Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează decizia nr. 5692/23.06.2016 emisă de către pârâtă. Constată calitatea reclamantei de persoană îndreptățită în sensul art. 1 din OUG 94/2000. Obligă pârâta să emită o decizie prin care să dispună restituirea în natură în favoarea reclamantei a imobilului (…) compus din teren în suprafață de 20.132 mp. şi construcţiile existente pe această suprafaţă, imobil individualizat prin raportul de expertiză topografică precizat si completat întocmit de expert ED si raportul de expertiză în construcţii precizat întocmit de expert MA, rapoarte de expertiză ce fac parte integrantă din prezenta hotărâre după cum urmează : 1.suprafata de 5.185 mp. cu 4 corpuri de construcții respectiv Cl-corp A (D+P+2E), suprafața construită la sol 1046 mp., C2 -corp B (D+P+E), suprafața construită la sol 1063 mp., C6 -wc și modul încălzire (P), suprafața construită la sol 57 mp, C8 -fântână, suprafața construită la sol de 4 mp care se identifică cu o parte din imobilul înscris în CF …. (vechi 9809, nr. top 194,193/1) nr. cadastral ……. de 10.109 mp. curți construcții intravilan în str. Unirii nr. 1 cu 8 corpuri de construcții. 2. suprafața de 1.358 mp cu o sală de sport parter cu suprafața construită la sol de 569 mp. (inclusiv magazia din partea vestică) care se identifică cu o parte din imobilul înscris în CF ……. (vechi 9165, topo 193/2) nr. cadastral ……. de 1752 mp, curți și construcții intravilan. 3.suprafaţa de 13.589 mp cu un corp de construcție (P+E) cu suprafața construită la sol de 29 mp. (corespondenta pasarelei de trecere peste stradă din curtea Colegiului Național Silvania cad. 54217), un teren de sport de 992 mp. asfaltat și îngrădit cu gard înalt din plasă metalică pe stâlp metalici, un foișor din lemn și o alee cu dale din beton care se identifică cu o parte din imobilul înscris în CF……. (vechi 9165, topo 751/a/1/1/1/1/1/b/2, 756/2, 758, 759, 760, 842/b/2, 848/2) nr. cadastral ……. de 14248 mp. Intravilan etc.”

Verdicte și ani de procese

Contactat telefonic, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Sălaj, profesorul Vasile Bulgărean, ne-a declarat că „în 2016/ 2017,  Curtea de Apel Cluj nu a dat câștig de cauză Bisericii Reformate. Biserica Reformată a mers la Înalta Curte. De aici s-a întors din nou la Curtea de Apel. Nu știu exact care sunt acum căile de atac. Asta mi se pare mie interesant, două complete de judecată dau două verdicte total opuse. Pentru mine este o enigmă. Dacă Biserica Reformată va intra în posesia acestui sediu, ce poate face cu el, ce poate face cu clădirea asta? Eu cred că este o bătaie de joc. Vă rog să vă uitați ce s-a întâmplat cu fostul sediu al Casei Municipale de Cultură.”

Răzvan Pop

7 Thoughts to “Clădirea CNS și joaca de-a proprietatea”

 1. Anonim

  Numai intr-o tara fara stapini ori cu stapini sanajabili se poate intimpla asaceva !

 2. Celebtano

  E “România lucrului bine făcut!”! Retrocedați tot, fraților! Și aerul dacă îl revendica cineva! Felicitări !👎

 3. Anonim

  Ce au făcut cu spitalul dermato?casa de cultura municipală?casa pionerilor?

  1. Anonim

   Casa pionierilor nu prea mai exista.Acolo chiar au facut ceva.Au daramat-o.

 4. Anonim

  Bravo lor. Ungurii de dincolo ne&au luat și averea Gojdu cu sprijinul unor trădători de țară. Credeți că printre judecători nu sunt ? Profesoare Bulgăream, șef peste școli. Chiar crezi că nu știu ce să facâ ? O vor întabula și apoi o sa pretindâ niște chirii uriașe pentru că elevii să poată învăța acolo. Sau o să deschidă o școală ungurească, că la noi se poate.

 5. Gaspar

  Profesore Bulgarean, mare manager la CNS si imparat al invatamantului salajean, uite ce ai facu!! In loc sa te ocupi de lucruri esentiale, tu te ocupi de distrugerea invatamantului din Salaj!!

 6. Anonim

  Domnul Inspector General a mai comis-o si cu Casa Pionerilor . A uitat ca are o sentintinta definitiva si irevocabila prin care putea intra in proprietatea localului si basca pe deasupra ceva bani . Din ce stiu eu in cardasie cu fosta jurista Jeler au matrasit totul . Cladirea sa pierdut la fel si banii si …………toata lumea bine merci . Politia , parchetul , si restul ………au avut obloane de cal . Cum sa te ………..contra ilustrilor politicieni de mucava din salaj

Leave a Comment