Cadrele didactice vor primi 2.000 de lei supliment de risc Covid-19

Deputaţii din Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială au dat aviz favorabil unui proiect de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate de pandemia de coronavirus. Cadrele didactice și personalul auxliar vor putea primi între 1.500 și 2.000 de lei, lunar, ca stimulent de risc Covid-19. Există, însă, condiția ca aceștia să fie fizic prezenți în unitățile de învățământ.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 21 septembrie şi se află pe ordinea de zi de marţi, 13 octombrie, a plenului Camerei Deputaţilor, decizională în acest caz. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului. Proiectul amendat prevede astfel: “Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea Covid-19, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. 2. Stimulentul de risc prevăzut la alin.(1) se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute la alin.(1) îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”. Potrivit unui alt amendament, lista persoanelor din categoriile prevăzute anterior, care beneficiază de stimulentul de risc acordat potrivit prezentei legi, se stabileşte lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ. Conducătorul unităţii de învăţământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi are obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul şcolar. Stimulentul de risc prevăzut de acest proiect de lege nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul „Contribuţii sociale obligatorii” din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevede un alt amendament.

Proiectul menţionează următoarele:

„(1) Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:

a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic;

b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.

(2) Stimulentul de risc prevăzut la alin.(1) se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute la alin.(1) îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”

 

23 Thoughts to “Cadrele didactice vor primi 2.000 de lei supliment de risc Covid-19”

 1. adi

  Care risc?In conditiile in care scolile se inchid unde-i riscul? Penele vrea voturi.Nu sunt mai buni decat aialalti.Poate ca toti cei care am votat penele la alegeriule locale,ar trebui sa facem ce a facut Mucius Scevola dupa ce n- a ucis pe cine trebuia.Asta-i pentru cunoscatori.Sunt convins ca multe cadre didactice ,inclusiv d-aia de istorfie habar n-9au despre ce este vorba.Ma rog, fara gogu’.

  1. Anonim

   bai Adi, esti prost !! PSD a votat ! o alta mita data la pulime din bani publici !
   eu am salariul diminuat la jumatate si ei primesc bani in plus? da ce? Lucreaza in plus ?
   au doar 16 ore pe saptamana, si eu le lucrez in 2 zile !! si ei sa castige dublu si acuma triplu fata de mine?

 2. Anonim

  E PUTIN ….2000 DE EURO/LUNA MERITAM PT SACRIFICIUL PE CARE IL FACEM SA AVEM SI NOI UN VENIT LUNAR DECENT…

  1. Anonim

   2000 de euro pe luna , pt un profesor frecator de menta care mai face acesti bani dupaamiaza dand ore la copii pe care NU VREA sa le predea la ore si trebuie sa faca ore in privat din cauza LACAMIEI profesorilor?
   ar trebui sa fie platiti dupa rezultatele copiilor si daca mai predau in privat sa plateasca impozite si taxe cum platim si noi pt veniturile salariale !!

   1. Anonim

    Unde naiba vezi scris 2000 de euro??! 2000 de lei!

 3. Anonim

  PS: SI SA NE DEA STATUL SI PE LUNILE DIN URMA INCEPAND CU LUNA MARTIE CA NUMAI NOI STIM CAT AM MUNCIT SI AM FOST EXPUSI …STAND ACASA DE 6 LUNI…

 4. Anonim

  Da. sa ni se dea si noua, medicilor si vanzatorilor din magazine si de fapt, noua tuturor, ca meritam! Ce nu meritam?
  acum suntem on line, chair mai mult, pt farduri!

 5. Machu Pichu

  Petarde ! Cineva e prost cu arcuri. Pe de o parte legea spune ca in stare de urgenta scoala e online, pe de alta parte hai sa dam bani cui ne crede, pe masura prezentei in scoli, in timpul starii de urgenta

 6. Silviu

  Anonimul pesedist joaca roluri, asta-i „meseria” lui sa bage raca intre oameni. „, adica nesintitul poporului/Avocatul poporulu”.

 7. Anonim

  Pai daca un medic sau profesor e expus la infectare….si are de gand sa-si zugraveasca o camera….cheama un zugrav,nu?si la el in casa nu poarta masca,garantat….nici zugravul….pai inseamna ca zugravul e mai supus unui risc…decat medicul….

 8. Anka

  In anii ’90 un fel de smecheri pacaleau un fel de fraieri. Acum sunt altfel.

 9. Anonim

  Omul de rând, pensionarul care merge la lucru, la cumpărături, la piață nu sunt expuși la infectare ?

 10. Eu

  Anormale privilegiile acordate unor categorii

 11. aaa

  Care risc???? De unde le dati. Cei care merg la fabrici……si produc bani ei se pot imbolnavi nu????
  Tara de prosti suntem

 12. ioana

  ce risc ca stau acasa si noi lucram cu copiii, nesimtire totala

 13. Nina

  Ioana, da nici la scoala nu vrei sa-i trimiti in vremurile astea :)))

 14. Anonim

  Atunci ar trebui să dea la toți cei care merg la lucru in aceste timpuri,toți cei care sunt in contact cu alte persoane:vânzători ,șoferi de transport persoane,funcționari de la ghișee,muncitori din fabrici.

 15. Vlad

  Chiar asa sa dea la toată lumea dacă tot sunt bani. Nu doar la medici asistente care au ajuns sa câștige chiar ft bine pt Romanica.. Sa dea atunci la toți cei care merg la lucru în perioada asta.. Sau sa nu dea la nimeni nimic ca doară de aceea merg la lucru sa își câștige salariul.. Apar Discriminări între oameni și nu este bine.

 16. Mai, analfabetilor!

  Ia vedeti ca unii dintre voi incurcati la greu RON-ii cu EUR-oii… Asa se intampla daca v-ati baut cerneala! Se pune problema ca dascalii sa primeasca lunar 2000 RON, nu 2000 EUR. Si pana la urma ce-s aia 2000 lei, fata de salariile triplate ale bugetarilor din administratia publica (primarii, consilii judetene, prefecturi) sau salariile majorate la greu ale celor din sanatate sau politie?! Nu mai vorbesc de aia de pensionarii de lux…

 17. Victor

  Maaai, lacomule, stai in banca ta. Nu toti care stau pe margine la pomeni de felul asta si-au baut cerneala. Ce fac guvernantii astia e o bataie de joc. Nu vad dotari in scoli, nu vad sprijin pentru acei copii nevoiasi care fac scoala online din sate unde nu e internet si tu musti la carligul gol. Esti cam nerusinat, colega. Sunt profesor

 18. Marie

  Care este riscul la care sunt expusi? Ce anume le dauneaza? Ce isi cumpara pe banii astia, sa le fereasca de risc? Lamuriti-ne si pe noi……..

Leave a Comment