Bacalaureat in doua transe

Bacalaureat in doua transeIncepand din viitorul an scolar, examenul de maturitate s-ar putea desfasura in doua etape, una dintre ele derulandu-se chiar pe parcursul clasei a XII-a. Comisia care dezbate in aceste zile proiectele care vor sta la baza noului pachet de legi ale invatamantului a stabilit structura examenului de bacalaureat, pe care elevii il vor sustine, cel mai probabil, chiar din viitorul an scolar. Prima etapa, desfasurata pe parcursul anului, va urmari evaluarea unor competente – de comunicare in limba romana sau in limba materna, competente digitale si competente lingvistice. In urma acestei evaluari, elevii vor primi un certificat european Europass, care va atesta nivelul de cunostinte in limba straina.

A doua etapa, examenul de bacalaureat propriu-zis, va consta in trei probe scrise, respectiv patru pentru cei care studiaza si limba materna. Astfel, toti elevii vor sustine examenul de bacalaureat la limba si literatura romana, la matematica, pentru cei care fac liceul la discipline reale, si la istorie, pentru cei care studiaza in sfera socio-umana, apoi la o a treia disciplina pe care o vor alege din aria curiculara corespunzatoare specializarii. Anul acesta, aproape 2.400 de elevi salajeni au dat examenul de Bacalaureat, insa doar 90 la suta dintre ei au reusit sa promoveze la toate probele.

Pe de alta parte, urmeaza sa fie modificata si admiterea la liceu. Astfel, Ministerul Invatamantului intentioneaza sa renunte la tezele cu subiect unic, introducand in schimb o testare de tip PISA, care sa evalueze o gama mai larga de competente si pe care elevii de gimnaziu sa o sustina la sfarsitul fiecarui an.

Leave a Comment