Astăzi are loc repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu

Astăzi are loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la dată începerii cursurilor anului şcolar 2016 – 2017, iar în 20 iulie vor fi afişate rezultatele în şcolile gimnaziale, adică listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în liceele din judeţ. În perioada 21-29 iulie, părinţii şi elevii pot depune dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.
Lista nominală a candidaţilor pe şcoală, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, este afişată şi în fiecare unitate de învăţământ gimnazial. „Înscrierea în clasa a IX-a în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 75 la sută) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 25 la sută)”, anunţă Ministerul.
În perioada 8-12 iulie absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora au completat opţiunile în fişele de înscriere. Ministerul Educaţiei recomandă părinţilor şi elevilor să completeze un număr cât mai mare de opţiuni, ordonate cât mai realist.
Ulterior, în intervalul 9-13 iulie, fişele de înscriere au fost validate.
Potrivit Ministerului, candidaţii rămaşi nerepartizaţi, din cauza opţiunilor insuficiente sau ca urmare a neparticipării la prima etapă a admiterii, vor fi repartizaţi în data de 28 iulie. Aceştia îşi vor depune dosarele la liceele în care au fost admişi în zilele de 28 şi 29 iulie.
Înainte de conetstații, în Sălaj, din totalul celor 1.911 absolvenţi ai clasei a VIII-a care s-au prezentat la examene, patru au reuşit să obţină media 10. Este vorba despre Cristian Vlad Drăjan, de la Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga” Jibou, Tatiana Ţico, de la Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu” Zalău, Daria Cosmina Pop, de la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Zalău şi Adelina Unguruşan Iancu, de la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr” Zalău.
Alţi 154 de elevi din judeţ au obţinut medii cuprinse între 9 şi 9,95. Cu medii cuprinse între 8 şi 8,98 s-au ales 354 de elevi, 312 absolvenţi au avut între 7 şi 7,98, 292, între 6 şi 6,98, în timp ce 287 au intrat în categoria celor cu medii cuprinse între 5 şi 5,98. Astfel, rata de promovabilitate în județul nostru a fost de 73,62 la sută.
Datele Ministerului mai arată că, în Sălaj, 503 absolvenţi de-a opta au medii mai mici de 5, cel puţin până la soluţionarea contestaţiilor. Şapte dintre ei au luat nota 1 atât la română, cât şi la matematică, adică doar punctul din oficiu. Aceştia au ieşit de pe băncile şcolilor din Pusta, Ileanda şi Crişeni.

Alte articole

Leave a Comment