Angajaţii de la stat ar putea beneficia de grădiniţe special înfiinţate pentru copiii lor

Instituţiile publice ar putea înfiinţa creşe sau grădiniţe pentru copiii angajaţilor. Ar putea urma modelul altor ţări europene precum Franţa, Germania şi Suedia. Ca să o poată face, este nevoie de o lege al cărei proiect a fost depus în Parlament. Ar fi încă un privilegiu pentru cei care lucrează la stat, scrie Digi24.

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă a copilului poate fi un proces foarte stresant pentru părinţii care vor să se asigure că găsesc cele mai bune condiţii pentru educaţia timpurie.

„În funcţie de ce activităţi are grădiniţa respectivă, mâncarea în primul rând, că e foarte important ce mâncare le oferă copiilor, cam astea… şi da, bineînţeles, să fie aproape de locul de muncă ori de casă. Una din două”, explică o tânără mamă care sunt criteriile de care ar ţine seama în alegerea grădiniţei.

Un proiect de lege propune ca instituţiile publice să poată înfiinţa structuri de îngrijire pentru copiii angajaţilor. Statisticile arată că în România, la fel ca în alte 25 de state din Uniunea Europeană, locurile disponibile pentru educaţia copiilor de până la 3 ani nu sunt suficiente.

– Ar fi util, spune o altă mamă, întrebată ce părere are despre un astfel de proiect.

– De ce?

– E mult mai uşor să ştii că ai copilul lângă tine, poţi să îl iei oricând de acolo.

– Eşti şi aproape de el.

– Da, eşti aproape de el în caz de ceva.

– Foarte util, pentru că timpul este scurt şi e aglomeraţie în oraş, spune o altă tânără.

Structurile de îngrijire din instituţiile de stat s-ar înfiinţa la cererea angajaţilor. Ar fi nevoie de minimum cinci cereri pentru creşă şi zece pentru grădiniţă. Cheltuielile ar fi suportate în totalitate sau parţial de bugetul de stat.

Iniţiatorii susţin că astfel s-ar stimula natalitatea, pe de o parte, iar pe de alta, părinţii ar fi încurajaţi şi să revină mai repede la locul de muncă.

„Partea de investiţii ar fi suportată de bugetul instituţiei, iar când spun parte de investiţii nu este o sumă atât de mare ca să reuşeşti să adaptezi douî camere pentru prichindeii angajaţilor instituţiei cu pricina. Evident, criteriile respectă normele impuse deja de Ministerul Educaţiei Naţionale. Personalul ar veni tot din partea Ministerului Educaţiei Naţionale”, a explicat deputata liberală Mara Calista, iniţiatoarea proiectului de lege, citată de Digi24.

Educaţia timpurie e extrem de importantă. Studiile de specialitate arată că 60 la sută din structurile neuronale ale copilului se formează până la vârsta de 3 ani.

„Educaţia începe de când se naşte copilul, din punctul meu de vedere. Este important pentru viitorul lui să îşi ia abilităţile de bază, abilităţile sociale, abilităţile de relaţionare cu ceilalţi, iar copiii au nevoie de reguli. Părerea mea, cel mai bine se învaţă regulile într-un cadru organizat. Am văzut şi pe perioada de stat acasă, părinţii nu pot fi pedagogi. Părinţii trebuie să rămână părinţi şi atunci este nevoie de un cadru de mers la grădiniţă, de mers şi la creşă. Să fie într-un loc unde lucrurile sunt foarte bine structurate. Este perioada în care copiii absorb absolut tot ca un burete”, arată psihologul Cristina Dimitriu.

Un alt proiect de lege discutat în Parlament prevede facilităţi pentru companiile private din România care vin în sprijinul angajaţilor cu copii.

Sursa: www.bursa.ro

Leave a Comment