A fost inaugurat Centrul de Excelenţă Zalău

Sala festivă a Colegiului Naţional „Silvania” a găzduit joi, 6 noiembrie, începând cu ora 13, festivitatea de deschidere a Centrului de Excelenţă din Zalău, instituţie ce îşi va desfăşura activitatea în incinta unităţii de învăţământ. Alături de elevii selectaţi, au fost prezenţi reprezentanţii conducerii Colegiului, ai administraţiei judeţene, respectiv secretarul judeţului, Cosmin Vlaicu, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Maria Pop, precum şi prefectul judeţului, Ionel Ciunt şi viceprimarul municipiului Zalău, Daniela Coţa.
Un centru similar a funcţionat şi până acum în cadrul Colegiului, însă din cauza constrângerilor bugetare şi a lipsei finanţării a fost necesară înfiinţarea unui centru de excelenţă cu personalitate juridică. Ordinul de înfiinţare a instituţiei a fost semnat de către ministrul Educaţiei încă din luna aprilie, însă, din anumite motive organizatorice, demararea activităţii centrului nu s-a putut face odată cu începutul anului şcolar, aşa cum era programat. În cadrul instituţiei urmează să predea aproximativ 40 de profesori, plătiţi “la oră”, bugetul alocat pentru anul calendaristic 2014 fiind de 65.000 de lei. „Eu am speranţa ca toată munca noastră, de trei ani, în care ne-am luptat pentru acest centru de excelenţă, să dea roade. Nu mă aştept ca acestea să apară imediat, dar, în următorii doi – trei ani, sunt absolut convins că elevii care vor veni la acest centru vor fi viitorii olimpici, dar nu doar că participă ci cu rezultate mult mai bune decât au fost până acum, astfel să presăm Consiliul Judeţean, Consiliul Local şi Primăria să dea mult mai multe premii. Până acum au dat, dar, să reuşim să dublăm sau să triplăm aceste premii şi sunt convins că ne vor sprijini. Am această convingere din discuţii că ne vor sprijini să facem o tabără, să organizăm întâlniri cu celelalte judeţe, astfel încât competiţia să fie şi în afara acestui judeţ, să vedem ce se întâmplă şi în partea cealaltă”, a spus Vasile Bulgărean, directorul Colegiului Naţional „Silvania”, în deschiderea evenimentului.
Activităţile de predare vor debuta de sâmbătă, 8 noiembrie, de la ora 9, la aceeaşi unitate şcolară. „Pentru testarea organizată joia trecută s-au înscris, în total, 817 elevi, din care 483 la gimnaziu, iar 334 la liceu. Au fost admişi 158 de elevi de gimnaziu, ce vor fi organizaţi în cinci subgrupe, iar la liceu, au fost admişi 192 de elevi, organizaţi în 20 de subgrupe”, au precizat reprezentanţii ISJ Sălaj. Potrivit acestora, de regulă, pregătirea se va desfăşura sâmbătă, însă, în funcţie de programul elevilor s-ar putea ca aceste ore să fie programate şi în timpul săptămânii.
Instituţia, propusă spre înfiinţare de un grup de consilieri locali la începutul acestui an, este destinată pregătirii elevilor claselor V-XII, capabili de performanţă, în vederea participării la olimpiade naţionale şi internaţionale.

Leave a Comment