Se fac înscrieri la „Festivalul Judeţean de Teatru pentru Elevi”

Elevii din clasele gimnaziale, dar şi liceenii de la instituţiile de învăţământ din judeţ, pot să participe la Festivalul Judeţean de Teatru pentru Elevi. Evenimentul, aflat la a IV-a ediţie, se va desfăşura în perioada 21-23 noiembrie, în sala festivă a Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din municipiul Zalău şi este organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, cu sprijinul companiei Tenaris Silcotub.

Potrivit organizatorilor, concursul se adresează tuturor elevilor din şcolile gimnaziale şi licee, respectiv colegii din judeţul Sălaj, şi are ca scop educarea tinerilor pentru formarea unui comportament adecvat în sălile de spectacole, atât în calitate de spectator, consumator al actului cultural, cât şi în postura de creator al acestuia şi îşi propune descoperirea de noi talente în domeniul artei interpretative şi favorizarea de opţiuni profesionale (actorie, regie, scenografie, teatrologie) în rândul elevilor şi păstrarea portului popular şi a obiceiurilor populare.

La acest festival, pot participa trupe de teatru de la şcoli generale, din clasele V-VIII, şi licee sau colegii, clasele IX-XII, care sunt înscrise într-o instituţie de învăţământ preuniversitar acreditată. Festivalul se va desfăşura pe două secţiuni şi anume: secţiunea teatru popular, care va avea loc în data de 21 noiembrie, de la ora10, respectiv sesiunea teatru dramatic. Aceasta din urmă se va desfăşura în data de 22 noiembrie, de la ora 9,30, pentru trupele de teatru din şcolile gimnaziale şi în data de 23 noiembrie, de la ora 9,30, pentru trupele de teatru din licee şi colegii.
Regulamentul de concurs precizează faptul că, repertoriul, specia şi regia nu sunt impuse, fapt care face posibilă prezenţa unei palete largi de activităţi teatrale, în limba română şi în limba maghiară. Trupele de teatru ale elevilor îşi pot alege ca repertoriu piese din dramaturgia naţională sau universală, clasică sau contemporană, şi în plus, sunt acceptate şi spectacole colaj, coupe, teatru experimental, music-hall, pantonimă şi animaţie. Durata unei piese, spectacol, secvenţă, act ori scenetă, trebuie să fie de maxim 15 minute, iar la concurs pot participa doar trupe formate exclusiv din elevi de la şcoli generale, licee sau colegii. O şcoală poate înscrie mai multe trupe. De asemenea, se pot înscrie în concurs şi trupe independente, care nu sunt legate de o unitate de învăţământ, singura condiţie fiind ca toţi membrii ei să fie elevi la o şcoală generală, liceu sau colegiu din judeţul Sălaj. Spectacolele vor fi evaluate de un juriu format din specialişti.

Premiile concursului

La finalul festivalului, trupele participante vor fi premiate pe categorii, respectiv şcoli generale, clasele V-VIII şi licee sau colegii, clasele IX-XII şi toţi participanţii, respectiv îndrumătorii, vor primi diplome de participare. Premiile vor consta în bani, iar juriul va premia prestaţia exclusivă a elevilor în spectacol şi spectacolele în ansamblul lor, punctând în principal calitatea discursului actoricesc, mişcarea scenică, originalitatea interpretării, regia şi scenografia. La teatrul popular se va pune accent în principal pe redarea cât mai fidelă, autentică a obiceiurilor tradiţionale şi populare puse în scenă de genul: habă, clacă, nuntă, măsurişul oilor şi scenete populare specifice judeţului Sălaj. În concurs nu vor fi acceptate obiceiuri tradiţionale şi populare din alte zone etno-folclorice ale ţării.
Cei interesaţi de a participa la acest Festivalul Judeţean de Teatru pentru Elevi trebuie să ştie că înscrierile se fac până cel târziu în data de 17 noiembrie 2014, data poştei, pe adresa CCAJ Sălaj, strada 1 Decembrie 1918, numărul 11,sau virtual la adresa de e-mail caietesilvane@yahoo.com
De precizat este faptul că, unităţile de învăţământ vor asigura transportul trupelor participante, precum şi posibilele elemente legate de scenografia piesei prezentate.

Leave a Comment