Ziua Imnului Național – marcată astăzi la Zalău

Parcul central din muncipiul Zalău a găzduit astăzi,  29 iulie, un ceremonial militar şi religios prilejuit de de Ziua Imnului Național al României. La evenimentul organizat de Instituția Prefectului Sălaj au luat parte autoritățile publice și locale, reprezentanți ai instituțiilor publice, cadre militare în rezervă și în retragere, dar și cetățeni aflați în trecere prin zonă. În cadrul manifestării, prefectul Dari Toma a dat citire mesajului premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul acestei sărbători naţionale, iar soprana Rodica Pop Seling a interpretat imnul naţional pe acordurile Fanfarei Promenada. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi a plutoanelor armatei, pompierilor şi jandameriei.

29 iulie – Ziua Imnului Naţional al României

Ziua de 29 iulie a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, fiind simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. În anul 1998, în 29 iulie, odată cu împlinirea unui secol și jumătate de la Revoluția română din anul 1848, Banca Națională a României a pus în circulație două monede din aur cu valori nominale de 500 și 1.000 de lei, dedicate acestei aniversări. Imnul „Deşteaptă-te române!” a fost intonat pentru prima dată în 29 iulie 1848 în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea compoziţiei stă poemul patriotic „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie selectată de Anton Pann. Imnul a fost interzis aproape jumătate de secol, în perioada regimurilor totalitare şi a fost ales după Decembrie 1989 Imnul Naţional al României, consfinţit prin Constituţia din anul 1991. Potrivit Constituţiei României, Imnul Naţional este simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

 

One Thought to “Ziua Imnului Național – marcată astăzi la Zalău”

  1. […] Parcul central din muncipiul Zalău a găzduit astăzi,  29 iuli,e un ceremonial militar şi religios prilejuit de de Ziua Imnului Național al României…. Citeste mai mult […]

Leave a Comment