Zălăuanul Eduard Hellvig, noul director al SRI

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, joi, pe europarlamentarul zălăuan Eduard Hellvig pentru funcţia de director al SRI. Şeful statului a declarat că energia, pregătirea, cunoştinţele acumulate cu privire la activitatea Serviciului, dar şi faptul că este o persoană care vine să aducă acel „calm necesar” în acest spaţiu îl recomandă pe liberal să ocupe această funcţie. Anunţul a fost făcut într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni. „După cum ştiţi, ambele servicii secrete au rămas, în ultima perioadă, fără directori, atât SRI, cât şi SIE, din motive diferite. În ultimele săptămâni, datorită unor evoluţii în viaţa politică şi în mediul public, SRI a fost de foarte multe ori în atenţia publicului. Am considerat că, în această perioadă, e nevoie ca la SRI să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar acolo. Astfel, am decis să fac o nominalizare pentru poziţia de director al SRI. În această seară, am semnat scrisoarea către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi l-am propus pe domnul Eduard Hellvig pentru poziţia de director al SRI”, a declarat Klaus Iohannis.
Născut la Zalău in 27 noiembrie 1974, Eduard Hellvig, propus director al Serviciului Român de Informații, este europarlamentar PNL și e considerat un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, alături de care a stat în campania prezidențială.
Hellvig a fost extrem de apropiat și de fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, fiindu-i chiar consilier personal, iar înainte a fost membru al PC. Hellvig este europarlamentar din 2013, precedenta funcție fiind cea de ministru al Dezvoltarii în Guvernul USL. El a demisionat însă la scurt timp după numirea în funcție, după ce ANI a comunicat public că liderul liberal ar fi în conflict de interese.
În Parlamentul European, este membru în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor si in Delegația pentru relațiile cu Canada. Potrivit CV-ului sau, este absolvent al specializarii Stiințe Politice din cadrul Facultâții de Stiințe Politice și Administrație Publică, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca (1997), Hellvig a urmat studii post-universitare în domeniul securității și apărării (Colegiul Național de Apărare, Universitatea Carol I, Bucuresti, 2005-2006 și Centrul European de Studii de Securitate George C. Marshall.
Hellvig a deținut în perioada 2001-2003 director general al Institutului de Studii Sociale, București. A fost deputat PC în mandatul 2004-2008 și europarlamentar pe o perioadă de 5 luni. După ce a pierdut nominalizarea pe un post eligibil de europarlamentar, părăsește barca conservatorilor și trece la PNL.
În 2008 candidează la alegerile parlamentare, dar pierde. Devine consilierul personal al președintelui PNL, Crin Antonescu. După ce Antonesu pierde alegerile prezidențiale din 2009, Hellvig se retrage la Oradea.
Din 2009, este Doctor în Stiințe Politice al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, București.
În mai 2011, Crin Antonescu l-a numit pe Eduard Hellvig secretar general al PNL în locul lui Radu Stroe.

5 Thoughts to “Zălăuanul Eduard Hellvig, noul director al SRI”

 1. Anonim

  Se pare ca Elena Udrea are dreptate, cu toate ca n-o simpatizez. Trist. Romania lucrului bine facut ? Romania normala ?

 2. nae ledra

  Cu Hellvig si socrul Dumitras,o sa fie si mai bine mascata coruptia din amaratul nostru judet !

 3. Sever

  Omul potrivit, la locul potrivit! Succes D-le Hellvig!

 4. Anonim

  Se pare ca dl. presedinte Iohannis o ia pe aratura si Romania la fel.

Leave a Comment