Zălăuanii l-au întâmpinat cu pâine şi sare pe Patriarhul Daniel

Aproximativ 600 de credincioşi ortodocşi s-au înghesuit, vineri seara, la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului”din Zalău, pentru a-l vedea pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. Acesta a ajuns în Sălaj însoţit de înalţi prelaţi din regiune: ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei şi PS Iustin Sigheţeanul, vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Mai marele BOR a fost întâmpinat cu pâine şi sare de către tineri îmbrăcaţi în costume populare. Sluba de Te Deum a fost urmată de discursul Episcopului de Sălaj, Petroniu Florea, care le-a vorbit invitaţilor despre judeţul Sălaj şi istoria lui. Episcopul a făcut o întoarcere în timp până în epoca preistorică, amintind despre sirene, vaci de mare şi dinozauri pitici, animale despre care ar exista dovezi că au trăit, cândva, pe meleagurile noastre. Mai apoi, înaltul prelat a făcut referiri la originile denumirilor judeţului Sălaj şi municipiului Zalău, subliniind faptul că sălăjenii sunt oameni recunoscuţi ca fiind foarte religioşi: „În Sălaj este o vorbă: Degeaba suni pe cineva duminică dimineaţa, pentru că nu-ţi răspunde nimeni, că este la biserică”.
Potrivit episcopului sălăjean, în judeţul nostru există trei protopopiate, 28 de parohii, 63 de chilii, şase mănăstiri şi un schit, în care slujesc 226 de preoţi, şase diaconi, 39 de monahi şi monahii. În ceea ce priveşte reşedinţa de judeţ, aceasta se poate lăuda cu două paraclise – unul la sediul Episcopiei Sălajului şi altul la Spitalul Judeţean de Urgenţă, o catedrală episcopală, opt biserici finalizate şi alte cinci în diverse stadii de amenajare.
În cuvântul său, Patriarhul Daniel a apreciat faptul că în judeţ, ca de altfel în întreaga ţară, se construiesc tot mai multe lăcaşuri de cult. „Românii recuperează timpul pierdut din perioada comunistă în care nu li s-a dat voie să ridice biserici”, a opinat capul Bisericii Ortodoxe, adăugând că, chiar şi în aceste condiţii, „doar 10 la sută din populaţia României poate intra în bisericile existente”.
Patriarhul Daniel i-a oferit preotului paroh de la Catedrala „Înălţarea Domnului”, Ioan Ghiurco, mai multe cărţi sfinte, precum şi o cruce confecţionată în atelierele Patriarhiei. „Este o cruce cu braţe egale şi drepte. Când mai comandaţi cruci, să o faceţi la noi”, le-a spus Prefericitul preoţilor prezenţi.

Alte articole

23 Thoughts to “Zălăuanii l-au întâmpinat cu pâine şi sare pe Patriarhul Daniel”

 1. Anonim

  sa te prapdesti de ras, nu alta. Gazda vorbeste de cai verzi pe pereti, iar oaspetele isi face reclama la firma de cruci!
  Asta inseamna ortodoxia in Romania?

 2. Anonim

  Doresc sa am onoarea de a fi primul care face o comanda la firma recomandata de distinsul oaspete si patron: „CRUCEA MA-SII” !!! Preferabil cu orificiu central!

 3. Anonim

  Asa zisul episcop de Salaj Pe scaun Florea, cel mai mare hot si dictataor

 4. Anonim

  Biserica a ajuns o afacere a popilor.Trezitiva oameni buni.

 5. ?!

  Numai 28 de parohii ?? si 226 de preoti ?? 63 de chilii cu cati preoti ??

 6. !?

  Numai 28 de parohii si 226 de preoti ? 63 de chilii cu, sau fara preoti?

 7. mars

  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în vizita făcută în Sălaj, îndeamnă la achiziţionarea de produse realizate de Patriarhie: „Este o cruce cu braţe egale şi drepte. Când mai comandaţi cruci, să o faceţi la noi”
  Iar voi, cre(Ş)tinilor ortodocşi, data viitoare să cumpăraţi icoane şi cruciuliţe realizate de Patriarhie, nu tot felul de chinezării. Şi nu mai mergeţi la Medjugorje că nu are rost! Că noi suntem ortodocşi, nu catolici! Mai bine faceţi donaţii pentru Catedrala Mântuirii Neamului! Că patriarhul trebuie să se plimbe cu Mercedesul, nu cu Loganul!

 8. Zălăuan

  Mă mir de Patriarh cum tot minte că, comuniştii nu au dat voie să se facă biserici.
  Pentru oricine a trăit în comunism, minciuna este evidentă.
  Acuma întradevăr, chiar trei biserici pe o stradă, cum este în Zalău, pe strada care urcă de la Mol, nu au dat voie.
  Măi Patriarhule, Zalăul are nevoie de fabrici, de locuri de muncă, dacă tot te bagi în vorbă.

  1. Lucian Bobotan

   La sa puzderie de biserici rasarite ca ciupercile dupa ploaie, poate da Domnul ca odata cu vizita patriarhului la Zalau sa-l lamureasca pe vesnicul tanar si proaspat vopsit, Petroniu sa-si faca un minim proces de constiinta si sa le dea inapoi credinciosilor greco-catolici frumusetea de „manastire” din centru Zalaului cu hramul Adormirii Maicii Domnului, catedrala luata cu japca de catre bolsevici cu asentimentul totatl; al ortodocsilor in anul 1948, cand din ordinul rusilor, Biserica Unita cu Roma Greco-Catolica din Romania a fost trecuta inafara legii, iar bunurile acesteia, confiscate si predate BOR! Aidoma cu operatiunea similara din Ucraina acelor timpuri! Si ar mai fi pentru patriarh o buna ocazie de a-l mai „imbuna” pe acest Petroniu de a da ordin preotilor din eparhiile subordonate de a inceta razboiul fratricid cu semenii lor, credinciosii greco-catolici, razboi care din pacate continua si astazi sub o forma surda si care mentinetensionate relatiile dintre credinciosii celor doua religii crestine! Sa se mai uite si el in ograzile , respectiv eparhiile din alte locuri din tara, cum ar fi cele din Banat, unde situatia este cu totul alta si unde crestinii, indiferent de confesiune traiesc intr-o atmosfera destinsa, de fratietate si buna intelegere!

   1. Eu, un baiat

    bai prietene, Catedrala a fost atribuita definitiv si irevocabil ortodocsilor de catre justitie, in urma unui proces care a demonstrat ca ea apartine acestei comunitati ortodoxe. Pe cale de consecinta, incetati sa mai fiti penibili

    1. Solomon

     Daca e asa cum spui tu, atunci trebuie sa fim consternati de faptul ca aceasta biserica martir, adica cea greco-catolica a fost inca odata terfelita si batjocorita de data asta de catre justitia asa zisa democrata din Romania! Fiindca este injust ca un lucru furat sa nu fie cedat inapoi proprietarului de drept! Chiar daca traim in Romania! Si apoi, cred ca o hotarare nedreapta de genul acesta poate fi atacata cu mari sanse de reusita la institutiile internationale, respectiv Curtea Europeana a Drepturilor Omului {CEDO).

     1. Anonim

      ma indoiesc ca este asa. Proprietatea nu se poate atinge. Nu cunosc exact cazul, dar sunt convins ca daca exista un proces pe rol, acesta nu este inchis.

 9. Anonim

  Mi-e sila cand vad atata trufie si fala in oamenii care ar trebui sa se aplece la greutatile si necazurile oamenilor. Sa vii si sa afisezi lux si stralucire, cand oamenii nu au locuri de munca, cand copiii abandoneaza scoala, din cauza problemelor financiare, batranii nu au bani de medicamente, etc.mi se pare batjocura la adresa societatii. Rusine ortodoxiei! Rusine preotilor ortodocsi! Rusine !!!

 10. Zalauanul

  Presa a aflat cu nişte ani în urmă ceea ce Daniel a reuşit să ţină ascuns de ochii lumii, vreme de mai bine de trei decenii, faptul că este tatăl unei fete, care a născut şi o fată. Steluţa Vişan Ciobotea este rodul unei relaţii avute de acesta în tinereţe, pe vremea când tocmai îşi desăvârşise studiile teologice şi abia îşi susţinuse doctoratul la Strasbourg. Fata a venit pe lume în anul 1978, exact în perioada când tânărul profesor de teologie Dan Ilie Ciobotea se pregătea să plece cu sarcini afară, sub acoperirea de lector la Institutul Ecumenic de la Bossey, în Elveţia. De atunci, actualul patriarh s-a ocupat într-o discreţie totală de Steluţa Ciobotea, care nu numai că-i poartă numele de mirean, ceea ce însemnă că a fost recunoscută de tatăl său, dar are acelaşi prenume, Steluţa, ca cel al mamei înaltului ierarh. Ginerele PF Daniel este argeşean, născut şi crescut în comuna Godeni, sat Coteşti, unde este îngrijitor de câini. Genul de competenţă care s-ar potrivi perfect cu nevoile lui Daniel Ciobotea, după ce va fi zburat din rang.

 11. Anonim

  Faradelegile arhiepiscopului Constantei si Dobrogei , Teodoasie , personalitate ecleziastica controversata pentru afaceri oneroase,pedofilie,etc. este protejatul patriarhului Daniel !!!

 12. Anonim

  As face o comparatie intre doua fete bisericesti Daniel versus TOKES primul nu ia nici o atitudine in problemele tarii se preocupa doar de segmentul de specialitate imbogatirea cu orice pret si pe orice cale uita de nevoile copiilor, batrinilor si in general nevoile societatii . Al doilea se implica in politica prin biserica foarte eficient alimente si bani pt. batrini si copii conationalilor tabere de instructaj cu scopuri precise in si pe banii tar

 13. Anonim

  ii iar DANIEL se ocupa de plimbat moasca prin tara si de tirnosit biserici in jibou ar fi mai inteligent sa convoace popii la proprietatile GOJDU putine cite are unde sa comemoreze victimele SALAJENE si sa incheie plimbarea la un meci de futbol arbitrat de Ungureanu atunci v-om vedea daca ORBAN o sa-l propuna la steaua Ungariei in grad de cavaler

 14. Anonim

  ii iar Tokes se implica activ in politica prin biserica instructaje cu scop precis ajutoare in bani pentru conationali batrini si copii in special comemorari pe teritoriul ROMANIEI si be banii tarii as propune lui DANIEL sa adune popiii si sa comemoreze victimele Salajului la proprietatea (mica)pe care o detine din averea GOJDU dupa care sa participe la un meci de futbol arbitrat de NGUREANU poate o sa obtina la sfirsit steaua Ungariei in grad de cavaler de la ORBAN

 15. ass

  dar nimeni nu vorbestedespre sumele de bani si cadourile facute acestui fariseu?
  cat a costat sa cumperi aceasta vizita?
  cate salarii s-au orpit la preotii din Salaj? cat a donat primaria Zalau pentru acest palat ?

 16. Sorin

  Cita opulenta fratilor!Oare nu au niciun pic de rusine sa iasa in fata poporului sa ceara mila,si ei sa nu faca macar un gest de ajutor pentru sarmanii care nu au ce pune pe masa.Vazind si pozele astea ,parca au fost poleite cu aur sa dea bine la cititor.Stiind cum se produce aurul,banuiesc ca sufletul lor este plin de cianuri.In ceea ce priveste catolicismul,fara sa ne uitam la trecutul bisericii,eu ii stimez mult pe toti misionarii care se sacrifica pentru binele celor nevoiasi din Africa,Asia si America Latina.Pe cind banul bisericii ortodoxe va face si cale intoarsa?Sa auzim de bine!

  1. John

   Renumitul vesmânt arhieresc al Patriarhului Daniel, cu fir de aur si pietre scumpe, i-a indus recent în eroare pe jurnalistii strãini! Într-un material care prezenta situatia grupurilor etnice din România, un reporter CNN l-a prezentat pe Preafericitul drept proaspãt încoronatul rege al tiganilor.

   „Ne pare rãu pentru confuzia iscatã”, declarã Robert Sourish, jurnalist american.
   „Chiar am verificat, cum se cuvine, sunându-i pe corespondentii din România. I-am întrebat cum aratã regele tiganilor si toti ne-au zis cã e îmbrãcat în aur si îi plac constructiile grandioase. De unde sã stim cã imaginile care ne fuseserã furnizate nu erau cu Daniel Cioabã, ci cu Daniel Ciobotea? Totul se potrivea, n-aveam de unde sã stim cã e o coincidentã de nume si de opulentã sfidãtoare.”

   „Mã simt profund jignit”, a exclamat Patriarhul. „Dacã jurnalistii CNN nu pot distinge între tinicheaua auritã pe care o poartã regele romilor si aurul curat cu care am eu atâta grijã sã mã îmbrac întru
   cinstirea Domnului si venirea ploii, cine stie ce alte gafe au mai fãcut de-a lungul vremii. Când e gata Catedrala, au s-o prezinte drept palat tigãnesc din Buzescu de Teleorman doar fiindcã e la fel de mare, urâtã si plinã de turnulete?”

   1. Sukeiman

    In privinta asa zisei catedrale a neamului (care neam?) este foarte posibil ca odata cu terminarea acestei constructii mastodont, cu fel de fel de briz-brizuri, sa fie confundata cu un veritabil palat tziganesc, asa cum au aparut o puzderie aproape in toata tara, dar mai abitir pe langa Bucuresti, in Oltenia si in partile Galatiului!

Leave a Comment