Victor Mezei, veteranul în vârstă de 100 de ani, bumbacul și pușcăria pentru refuzul de a intra în CAP

Astăzi, sublocotenentul în retragere Victor Mezei a împlinit 100 de ani, momentul fiind marcat într-o atmosferă de sărbătoare. La eveniment au participat primarul municipiului Zalău – Ionel Ciunt, generalul în retragere Leucea Crăciun – reprezentant al Consiliului Județean Sălaj, președintele Asociației Veteranilor de Război – Filiala Sălaj – colonelul Ioan Chichișan, preotul Ioan Sergiu Gaga, dar și familia veteranului.

Victor Mezei a primit un tort în forma României, cei prezenți i-au cântat La Mulți Ani, iar la final s-a ciocnit un pahar cu șampanie. Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, i-a oferit fostului militar o diplomă aniversară, o distincție din partea instituției, dar și un stimulent financiar în valoare de 1.000 de lei. Diferite distincții, un tort, un tricolor și alte stimulente financiare i-au fost acordate veteranului și din partea Consiliului Județean Sălaj, Asociației Veteranilor de Război – Filiala Sălaj, dar și de la Unitatea Militară din Zalău. Potrivit colonelului Ioan Chichișan, veteranul Victor Mezei a făcut parte din Regimentul 20 Infanterie, a participat la lupte în cel de-al Doilea Război Mondial, pe teritoriul României, Ungariei și în fosta Cehoslovacie. Spre sfârșitul războiului, Victor Mezei a fost prizonier în Germania. A fost eliberat în data de 26 mai 1946. Sublocotenentul în retragere și-a continuat viața în localitatea Racova din județul Satu Mare. Are patru copii, iar trei sunt în viață.

Ani de închisoare pentru cinci kilograme de bumbac

Momentul festiv s-a încheiat cu urări de sănătate, cu mesaje de mulțumire și cu o rugăciune rostită de preotul Ioan Sergiu Gaga. Un amănunt important despre suferințele veteranului este cel referitor la anii petrecuți în închisoare, unde a fost închis pentru „incredibila” faptă de a vinde cinci kilograme de bumbac. Victor Mezei a stat închis și într-un lagăr pentru că a refuzat să se înscrie în fosta Cooperativă Agricolă Colectivă (CAP).

3 Thoughts to “Victor Mezei, veteranul în vârstă de 100 de ani, bumbacul și pușcăria pentru refuzul de a intra în CAP”

  1. […] Astăzi, sublocotenentul în retragere Victor Mezei a împlinit 100 de ani, momentul fiind marcat într-o atmosferă de sărbătoare. La eveniment au participat primarul municipiului Zalău – Ionel Ciunt, generalul în retragere Leucea Crăciun – reprezentant al Consiliului Județean Sălaj, președintele Asociației Veteranilor de Război – Filiala Sălaj – colonelul Ioan Chichișan, preotul Ioan Sergiu Gaga, dar și familia veteranului. Victor Mezei a primit un tort în forma României, cei prezenți i-au cântat La Mulți Ani, iar la final s-a ciocnit un pahar cu șampanie. Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, i-a… Citeste mai mult […]

  2. […] Astăzi, sublocotenentul în retragere Victor Mezei a împlinit 100 de ani, momentul fiind marcat într-o atmosferă de sărbătoare. La eveniment au participat primarul municipiului Zalău – Ionel Ciunt, generalul în retragere Leucea Crăciun – reprezentant al Consiliului Județean Sălaj, președintele Asociației Veteranilor de Război – Filiala Sălaj – colonelul Ioan Chichișan, preotul Ioan Sergiu Gaga, dar și familia veteranului. Victor Mezei a primit un tort în forma României, cei prezenți i-au cântat La Mulți Ani, iar la final s-a ciocnit un pahar cu șampanie.  » Mai multe detalii […]

  3. Anonim

    Vedeți ce venituri au toți cei care s-,au tras în poză cu veteranul și ce pensie are acesta. Câtă ipocrizie.

Leave a Comment