Un tânăr din Jibou scoate pe bandă rulantă invenţii şi aplicaţii mobile

Absolvent al  Liceului Teroretic “Ion Agârbiceanu” din Jibou, Cristian Bodea este student în anul II la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, profilul calculatoare. Pasionat de tehnică, calculatoare şi electronică, dar mai ales de lucruri la care alţii nu s-au putut gândi până acum, Cristian a încercat, pe măsură ce tehnologia mobilă a avansat, să o folosească şi în alte scopuri decât cele pentru care aceasta a fost iniţial inventată. Cristian nu s-a rezumat doar la simpla butonare a telefonului mobil, jocuri sau reţele de socializare, aşa cum se întâmplă în cazul celor mai mulţi adolescenţi şi tineri, ci a învăţat singur să realizeze dispozitive electronice complicate care, cu puţină susţinere şi sposorizări din partea unor societăţi sau persoane interesate, ar putea revoluţiona tehnologia în diferite domenii. Ideea ultimului proiect, cel prin care un autoturism poate fi pornit de la distanţă prin comandă vocală, este unul care funcţionează în baza unei aplicaţii mobile care comunică prin sistem blutooth cu un alt dispozitiv aflat în autoturism.

 Pornim motorul cu ajutorul… vocii

Cristian ne-a explicat cum funcţionează acest sistem ingenios. „Pe autovehicul este montat un sistem care permite pornirea respectiv oprirea motorului de la distanţă cu ajutorul telefonulului mobil, comunicarea folosită fiind bluetooth. Iniţial sistemul acţiona motorul la o simplă apasare a unui buton de pe închiderea centralizată a maşinii, iar ulterior am creat o aplicaţie pentru telefoanele cu sistem de operare android, care permite pornirea şi oprirea motorului prin intermediul unor comenzi vocale. Cu alte cuvinte, noi vorbim cu telefonul mobil căruia îi adresăm comenzile “porneşte motorul” respectiv “opreşte motorul” iar acesta comunică cu sistemul amplasat în maşină care la rândul lui va comanda pornirea sau oprirea motorului în funcţie de comanda noastră. Sistemul poate suporta îmbunătăţiri, printr-un upgrade pe partea de soft şi cea de hard, acesta va putea astfel comanda şi sistemul de climatizare al maşinii, dar şi ridicarea respectiv coborârea geamurilor. În cazul unei Dacii, acţionarea geamurilor de la distanţă ar putea fi implementată deoarece maşina dispune de geamuri electrice, în cele mai multe din cazuri; în schimb, partea cu sistemul de climatizare nu poate fi implementată deoarece, în cazul meu,  vorbim de o Dacia 1410 care nu dispune de climă sau aer condiţionat”, ne-a declarat Cristian Bodea.

 Un sms şi… grădina e stropită!

Un alt proiect revoluţionar este cel prin care poate fi pornit de la distanţă un sistem de irigaţii amplasat în grădini sau în locuri publice. “Sistemul constă în trei plăcuţe. Prima are un microcip, a doua conţine releele care comandă electrovalva şi a treia este acel gsm care primeşte sms-ul, îl decodifică şi informează microcipul de apariţia sms-ului. Prima dată trimit un cod pentru autentificare pentru a mă recunoaşte microcontrolorul, sistemul, îmi vine confirmarea dacă m-a recunoscut, apoi pot trimite comenzi către electrovalve. Trimit comanda după care, de fiecare dată, primesc confirmare”, a explicat tânărul.

Alte articole

18 Thoughts to “Un tânăr din Jibou scoate pe bandă rulantă invenţii şi aplicaţii mobile”

 1. 1977

  Felicitari si mult succes in viata si la cat mai multe proiecte de acest fel!Un baiat exceptional!

 2. Anonim

  Felicitari! Avem.nevoie de astfel de tineri. Ca sunt destui care au pornit o in viata pe Facebook…si acolo vor rămâne. Bravo.

 3. Oculus

  La ce foloseste sa comanzi oprirea sau pornirea motorului de la distanta? Absurd! A doua „inventie” e la fel de inutila. Totusi, daca baiatul tot vrea sa se evidenteze s-o faca realist si util.

 4. Anonim

  PENTRU OCULUS din pacate esti CURUS ori esti prost,ori de rea credintă.Sigur asa esti si in viată.

 5. Pentru Oculus

  Din păcate esti un CURUS ori esti prost ori de rea credintă, să gândesti asa despre un elev.

 6. adi

  Mult il mai laudati ca este fiul, lui Bodea de la Gradina Botanica . Daca era o alta persoana nu il lauda nimenea atata.
  Si ce face asa special ia niste module gata asamblate de pe niste site-uri din China si cu putina cunostinta, daca te duce putin capu faci orice automatizare cu ele….si sa nu uitam ca in toate aceste minunatii sta cam 70% munca Domnului profesor Borz Virgil.
  Multi dintre tineri de la O.Goga Jibou ar putea face asemenea automatizari daca si parinti lor ar putea finanta acele kit-uri ,( module ) de automatizare .Este de apreciat ceea ce face dar se cam exagereaza cu reclama asta ieftina.

  1. Sombrero

   Adi, sunt acri strugurii?

 7. Silviu

  Ii de vanzare Dacia?”

 8. Oana

  Niste date de contact ale tanarului oare de unde iau? Ma ajuta cineva? Merci

 9. Pt ADI

  Stimabile esti VARZA atat TU cat si MENTORUL tau (Borz) cat si DIRECTORUL atâta timp cât O.GOGA scoate pe bandă RESPINSI la toate examenele CAPACITATE si BAC. Vai de el BORZ!Oare unde l-ti gasit?E văr cu FUTO si CIOCAN?!?

 10. Ioan

  Felicitări si lasă invidiosi să se laude si să vorbească gen ADI

 11. Anonim

  felicitari! toate au un inceput, nimeni nu incepe cu lucruri foarte sofisticate, insa ceea ce face, promite foarte mult. daca ar fi toti asa, ce bine ar fi!

 12. Anonim

  Felicitari Cristi

 13. mu-mu

  oculus ai facut si liceul la spiru haret?

 14. Anonim

  Bravo! Succes!

 15. Anonim

  Doamne da multi invidiosi sun la comentarii .Cunosc foarte bine familia Bodea si pe Cristi care este un copil talentat si ceea ce face face din pasiune si face bine. Felicitari Cristi am zis si zic ca in tot ceea ce pui suflet va iesi un mare succes . In rest prostalai cu comentarii deampule la adresa baiatului si familiei lui mai invatati ca se vede ca in momentul de fata sunteti PRASTIE.

Leave a Comment