Tribunalul Sălaj îşi deschide porţile pentru public

Elevii, studenţii, cadrele didactice, tinerii,dar şi cetăţenii interesaţi de funcţionarea justiţiei de zi cu zi sunt aşteptaţi vineri, 23 octombrie, la Tribunalul Sălaj la „Ziua Porţilor Deschise”. Evenimentul, deschis publicului larg, indiferent de vârstă, este dedicat Zilei Europene a Justiţiei Civile şi se va desfăşura în intervalul orar 9,30-13,30. „Organizarea acestui eveniment se înscrie în cadrul general al eforturilor constante făcute de instanţele judecătoreşti pentru asigurarea unui grad sporit de transparenţă în înfăptuirea actului de justiţie, eforturi de natură să permită cetăţenilor o percepţie reală asupra condiţiilor de muncă ale magistraţilor şi personalului auxiliar al instanţelor, şi a etapelor pe care le parcurge un dosar până la soluţionare, precum şi asupra altor aspecte relevante privind specificul activităţii instanţelor de judecată”, a precizat preşedintele instanţei sălăjene, judecător Monica Kende.
De asemenea, cei interesaţi sunt invitaţi să participe la concursul de eseuri cu tema „Respectul cuvenit justiţiei”, lucrările putând fi trimise până joi, 22 octombrie, ora 13, prin e-mail trsj@just.ro, iar vineri, 23 octombrie, va fi înmânată diploma pentru cel mai bun eseu, urmând a se publica şi în mass media locală datele câştigătorului.
Desfăşurarea în fiecare an, în 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiţiei civile a fost stabilită în 5 iunie 2003 de către Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, cu scopul de a aduce modul de funcţionare a justiţiei în atenţia publicului european şi de a sprijini dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun european. Celebrarea Zilei Justiţiei Civile are ca raţiune principală crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti că justiţia este în primul rând, şi cel mai important, un serviciu pentru cetăţeni care le dă dreptul de a-şi rezolva disputele private şi de a-şi afirma drepturile.
Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) este Curtea Supremă a Uniunii Europene. Înfiinţată în 1952, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) are rolul de a asigura uniformitatea interpretării şi aplicării dreptului comunitar şi are competenţa de a soluţiona litigii care implică statele membre, instituţii comunitare, companii sau persoane fizice din spaţiul U.E. Jurisdicţia sa acoperă numai problemele specifice legate de aplicarea Tratatelor Comunităţii şi ale Uniunii.

One Thought to “Tribunalul Sălaj îşi deschide porţile pentru public”

  1. anonim

    Am tot respectul si toata increderea,pentru cei care lucreaza in justitia din Romania.
    Fiind in permanenta,in slujba cetatenilor si aparand cu onestitate si respect idealul nobil de dreptate al acestora.
    Nu ne ramane decat,sa i felicitam si sa le uram, mult succes in continuare si multa putere de munca.

Leave a Comment