Treznea şi-a omagiat eroii

Daniel Mureşan

„Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții.” – Nicolae Iorga. De la acest gând a încolțit ideea membrilor Asociației ”Treznea – Sat natal” atunci când s-a discutat pentru prima oară cum ar putea fi redate prezentului numele sătenilor din Treznea care și-au jertfit viața, luptând pentru patrie, în primul și al doilea Război Mondial.
Oameni simpli, smulși din rosturile existenței lor și duși de valurile vremurilor tulburi care au venit peste ei pentru ca să se stingă mult mai repede decât le-ar fi fost vremea. Oameni obișnuiti, deveniți eroi, nume rămase doar în amintirea familiilor lor. Îngropați cine știe pe unde, fără niciunul dintre cei dragi de acasă care să le aprindă o lumânare în clipa din urmă. Lor și atâtora mulți alții ca ei le datorăm existența acestei țări. Pe jertfa lor e clădită tihna noastră de astăzi. Un popor nu are prezent și nu are viitor, dacă nu-și cinstește eroii care au făcut istorie.
În memoria acestor anonimi și tocmai pentru a le acorda cinstea ce li se cuvine, membrii  Asociației ”Treznea – Sat Natal” au hotărât să ridice un monument dedicat jerfei lor. Nu a fost un drum tocmai ușor de la idee la concretizarea ei și poate, fără incăpățânarea președintelui Asociației – profesor Patrițiu Bota, totul ar fi rămas doar un proiect. Dar, cu multă muncă și mobilizare, a venit momentul mult așteptat al dezvelirii acestui monument.
Momentul festiv de dezvelire și sfințire a monumentului a avut loc duminica, 20 mai, în prezența membrilor Asociației ”Treznea Sat – Natal”, a primarului comunei Treznea – Cristian Oros, a reprezentanților de la Asociația Națională Cultul Eroilor – filiala județeană Sălaj și, bineînțeles, a fiilor satului, unii urmași ai celor comemorați astăzi.
Evenimentul s-a bucurat de participarea prefectului judeţului Sălaj – Florin Florian.
După momentul solemn al dezvelirii monumentului și intonării imnului de stat s-a oficiat sfințirea acestuia de către preoții Ionuț Știrb şi Costin Iancău, s-a păstrat un moment de reculegere și s-au depus coroane de flori de către reprezentanții oficialităților și instituțiilor. În discursul susținut de președintele Asociației ”Treznea – Sat Natal” Patrițiu Bota, acesta a facut o scurtă prezentare a semnificației monumentului pentru comunitatea locală. ”Momentul de astăzi este finalul unui drum început cu mulți ani în urmă, un drum cu multe piedici. Tocmai de aceea doresc să mulțumesc tuturor celor care au spijinit acest proiect și au crezut în el și, inainte de toate, grupului de membri activi ai asociației”.
Aflarea numelor eroilor din Treznea, căzuți pe frontul de luptă în cele două Războaie Mondiale, nu a fost deloc ușoară. Documentele consultate la Arhivele Statului au oferit informații foarte sumare. Nici documentele de la Asociația Națională pentru Cultul Eroilor nu au adus date suplimentare. O contribuție deosebită îi revine părintelui Ioan Avram, care a fost preot paroh în Treznea timp de 18 ani și care, umblând din casă în casă și stând de vorbă cu credincioșii, a reușit să întocmească listele cu cei căzuți pe câmpurile de luptă.
Mulțumiri pentru implicare și sprijin au fost prezentate și Primăriei Treznea și Consiliului Local Treznea.
Pentru a da și mai multă solemnitate momentului a fost invitată fanfara Licelului de Artă Ioan Sima din Zalău, iar copiii de la Școala gimnazială ”Aurelia și Lazăr Cosma” din Treznea au susținut un frumos moment artistic.
În numele Asociației ”Treznea Sat-Natal” au fost acordate titluri de Membru de Onoare și s-au înmânat diplome unor oameni inimoși fără ajutorul cărora ridicarea monumentului nu ar fi putut fi realizată. Unii sunt fii ai satului născuți și crescuți aici, alții doar prieteni pe care viața i-a legat de acest sat pe care l-au îndrăgit, dar fiecare a investit nu doar bani ci și o bucată de suflet în aceste plaiuri. Numele lor se cuvine să fie menționate: ing. Nicolae Dârjan, dr. Emil Buiga, ing. Ioan Amota, preot Ioan Avram, arh. Corneliu Zebacinschi, ing. Emil Brustan.
Monumentul eroilor din Treznea căzuți în cele două Războie Mondiale este amplasat lângă școala din Treznea, care a luat numele învățătorilor martiri Aurelia și Lazăr Cosma. Drumul de lângă urcă spre cimitirul unde sunt îngropați martirii din 1940 și spre cimitirul satului. Trecând pe acolo, oamenii vor citi numele înscrise în piatra monumentului, iși vor face o cruce și vor spune o rugăciune pentru sufletele lor. Poate vor lăsa și o floare sau vor aprinde o lumânare. Îi vor pomeni în gând. E un semn de recunoaștere a jertfei lor, de mulțumire. Și de neuitare.

One Thought to “Treznea şi-a omagiat eroii”

  1. Anonim

    Un gest foarte frumos! Felicitari celor care s-au implicat!

Leave a Comment