Tabără de voluntariat în Valcău de Jos

Centrul de Cultură și Artă al Județului (CCAJ) Sălaj, în parteneriat cu Asociația „Sinaptica” și Asociația „Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului”, a organizat în perioada 1-10 august tabăra de voluntariat în cadrul proiectului cultural „Case Călătoare” în localitatea Valcău de Jos.

Tabăra a avut scopuri practice, respectiv reconstrucția a două case mutate pe un nou amplasament, dar și educaționale, astfel încât participanții au avut ocazia să afle informații și să deprindă abilități ce țin de tehnicile de construcție specifice arhitecturii tradiționale din Sălaj. Un număr de zece voluntari au participat la tabăra pentru reconstrucția caselor, aceștia fiind pasionați de cultura și arhitectura tradițională, de obiceiurile vechi sau de meșteșugurile tradiționale. Printre ei s-au numărat studenți ai Facultății de Arhitectură şi Urbanism, ai Facultății de Construcții sau arhitecți. Pe durata taberei, voluntari au fost implicați în diferite operațiuni specifice reconstrucției caselor din lemn: așezarea bârnelor și prinderea acestora, realizarea acoperișului din stuf, respectiv din țiglă, realizarea de mortare din lut, fibre vegetale și nisip, zugrăveli cu var și pigmenți naturali.

Îndrumarea voluntarilor a fost realizată de specialiștii Asociației Sinaptica și ai celorlalți parteneri, precum și de lucrători tradiționali locali, participanți la activități. „Case Călătoare” este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de CCAJ Sălaj, în parteneriat cu Asociația „Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului” și Asociația „Sinaptica”.

Proiectul are ca scop salvarea și punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul județului Sălaj.

One Thought to “Tabără de voluntariat în Valcău de Jos”

  1. […] Centrul de Cultură și Artă al Județului (CCAJ) Sălaj, în parteneriat cu Asociația „Sinaptica” și Asociația „Salvăm Casele Albastre” pe Valea Barcăului  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment