Sute de sălăjeni aleg să se vaccineze împotriva virusului HPV

HPV reprezintă un virus ce poate avea efecte negative asupra sănătății și se manifestă în corp infectând epiderma și mucoasele. Cele mai multe persoane sunt depistate cu tulpini ale acestui virus odată cu începerea vieții sexuale. Din cele peste 100 de tipuri de HPV existente, 15 pot cauza cancerul de col uterin. Mai mult, virusul poate fi contactat atât de femei, cât și de bărbați și este asociat și cu alte tipuri de cancer, precum cel vaginal sau penian.

La nivel național, cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul persoanelor de sex feminin, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani și reprezintă a treia cea mai frecventă neoplazie în rândul româncelor.

HPV și prevenția

Deși este o infecție sexuală comună, prevenția contribuie semnificativ în ceea ce privește limitarea răspândirii infecției. Una dintre cele mai importante metode o reprezintă vaccinarea, întrucât aceasta este o metodă eficientă de prevenire a infecțiilor cu tipuri periculoase de HPV. Dintre tulpinile cu risc ridicat se numără HPV 16 și HPV 18, responsabile de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.

Efectele și accesul la vaccinarea împotriva HPV

Riscul de a dezvolta această formă de cancer poate fi diminuat cu până la 90% în rândul femeilor care și-au administrat dozele de vaccin necesare. Cu atât mai mult, imunizarea este eficientă și în prevenirea altor forme de cancer legate de HPV. În ciuda acestui fapt, atât vaccinarea, cât și efectuarea de teste Papanicolau și HPV sunt importante și recomandate.

Vaccinul Gardasil – compensat

Unul dintre vaccinurile puse la dispoziție în momentul actual este Gardasil, ce oferă protecție împotriva mai multor tulpini, printre care și 16 și 18, ce determină această formă de cancer în rândul multor românce, inclusiv sălăjence. Vaccinul împotriva infecției cu HPV se administrează tuturor persoanelor care își exprimă această intenție, iar vârsta reprezintă singurul criteriu de eligibilitate privind costurile. Medicii care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pot prescrie vaccinul compensat. Pentru fetele și băieții cu vârsta cuprinsă între 11 și 19 ani, vaccinarea este 100% gratuită, iar prețul vaccinului este redus la jumătate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani. În acest moment, prețul unei singure doze de vaccin depășește 600 de lei.

Câți sălăjeni și-au administrat vaccinul?

De la un an la altul, numărul celor care au optat să se imunizeze împotriva acestei infecții variază. În anul 2022, la nivelul județului, 269 de copii și tineri au fost vaccinați cu schemă completă. Dintre aceștia, 201 aveau vârste cuprinse între 15 și 19 ani, și sunt în totalitate de sex feminin. Ceva mai puțini sunt copiii cu vârste între 11 și 14 ani. La această categorie, în urmă cu trei ani, au fost imunizate 68 de fete. De remarcat este faptul că niciun băiat nu și-a administrat vaccinul și nicio persoană de peste 19 ani nu s-a vaccinat în 2022.

Anul 2023 aduce o creștere semnificativă a sălăjenilor care au ales prevenția. Doar la categoria 11 – 14 ani, 398 de fete au fost vaccinate, iar alte 195 în rândul tinerilor categoriei de 15 – 19 ani. Mai mult, trei băieți ai aceleași categorii s-au imunizat în urmă cu doi ani. Numărul este mult mai scăzut în rândul persoanelor de peste 19 ani. În total, 22 de sălăjeni și-au administrat o schemă completă de vaccinare, dintre care 21 de femei și un singur bărbat. Odată cu următorul an, numărul sălăjenilor oscilează din nou, remarcându-se creșteri semnificative în rândul copiilor și tinerilor de sex masculin cărora le-a fost administrat serul.

În ceea ce privește categoria 11 – 14 ani, un număr de 208 fete și 32 de băieți au fost vaccinați cu schemă completă, iar în rândul celor ai categoriei 15 – 19 ani, s-au imunizat 137 de tineri sălăjeni. Dintre aceștia, 109 sunt de sex feminin, iar 28 de sex masculin. O amplificare a numărului de pacienți este observată în rândul sălăjenilor majori de peste 19 ani. În 2024, 105 persoane din Sălaj s-au imunizat, dintre care 104 sunt femei și un singur bărbat.

În primul trimestru al acestui an, și-au administrat doze de vaccin aproape o sută de sălăjeni. Dintre aceștia, cei mai mulți se numără în rândul categoriei de peste 19 ani, în care sunt vaccinate complet 36 de sălăjence și niciun bărbat. Alte 34 de fete cu vârsta cuprinsă între 11 – 14 ani s-au imunizat în primul trimestru al anului 2025.

Leave a Comment