Simulare de accident chimic la Zalău

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) au organizat joi, 22 august, un exerciţiu de alarmare publică a populaţiei în cazul unui accident major în care au fost implicate substanţe periculoase în zona industrială a municipiului Zalău. Scopul acestuia a fost de exersare a acţiunilor întreprinse de instituţiile publice abilitate, precum şi comportamentul populaţiei în cazul producerii unui accident chimic. Astfel, începând cu ora 10,30, au fost pornite sirenele de alarmare în tot municipiul. Semnalul de alarmă la dezastre are o durată totală de două minute, pe parcursul cărora sunt emise cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 minute fiecare. Simularea accidentului chimic la punctul de lucru depozit rezervă de stat Zalău al societăţii OMV Petrom, având în vedere probabilitatea producerii unui astfel de eveniment. „Cu această ocazie s-a executat şi verificarea planului de urgenţă internă al societăţii menţionate”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU)Sălaj.
Potrivit acestora, printre obiectivele exerciţiului s-au numărat: verificarea viabilităţii planului de înştiinţare-alarmare al localităţii, perfecţionarea deprinderilor autorităţilor locale în luarea deciziilor şi rezolvarea situaţiei de urgenţă create şi pregătirea formaţiunilor specializate ale serviciului voluntar.
La simulare au participat salariaţii operatorului economic , precum şi reprezentanţii instituţiilor publice locale şi judeţene.
Potrivit scenariului, ISU Sălaj a fost informat printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112 despre un incendiu la scurgeri de motorină în cuva de retenţie a unui bazin din zona industrială a municipiului. La faţa locului s-a intervenit cu cinci autospeciale cu apă şi spumă, o descarcerare grea şi patru echipaje SMURD. De asemenea, pompierii sălăjeni au fost sprijiniţi şi de colegii lor de la ISU Maramureş, care au intervenit cu o autospecială CBRN (chimic, biologic şi risc nuclear) pentru depistarea substanţelor periculoase.
Pentru realizarea amplului exerciţiu demonstrativ, reprezentanţii ISU Sălaj au mai fost sprijiniţi şi de Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Garda şi Agenţia de Mediu, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Crucea Roşie şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

 

Leave a Comment