Se întâmplă la Zalău: zeci de morminte au fost profanate în Cimitirul Reformat

Aproximativ 20 morminte din Cimitirul Reformat din Zalău au fost profanate de persoane rămase, deocamdată necunoscute, în Zalău. Potrivit unor martori, care au postat pe o cunoscută reţea de socializare fotografii cu mormintele vandalizate, nu este pentru prima data când se întâmplă astfel de fapte reprobabile. Cimitirul se află în administrarea Bisericii Reformate şi conform reprezentanţilor instituţiei de cult, în cursul săptămânii trecute a fost depusă la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Sălaj o sesizare. ”În cursul săptămânii  trecute am constatat că mai multe morminte au fost vandalizate. În jur de 20. Este forte trist ceea ce se întâmplă, în secolul XXI. Reprezentanţii instituţiei noastre au depus la Poliţie o sesizare. Nu ştim ce fel de oameni pot recurge la astfel de gesturi, nu ştim ce îi determină să facă aşa ceva. Sperăm să fie identificaţi. Regretăm enorm ceea ce se întâmplă”, a precizat preotul paroh al bisericii Reformate Zalău, Bogdan Szolt.

Mi-e teamă să mă duc singur în cimitir

Enoriaşi ai Parohiei Reformate care vor să-şi păstreze anonimatul s-au arătat de-a dreptul revoltaţi faţă de actele de vandalism care au loc în Cimitirul Reformat. ”Vă rog să mă credeţi că mi-e teamă să mă duc singur în cimitir, să duc o floare sau să aprind o lumânare la mormintele rudelor. Văd tot felul de oameni, tineri, dubioşi, cu comportament agitat, parc ar fi niște << zombie >>. Să ştiţi că anii trecuţi au mai fost vandalizate unele morminte. Nu ştiu ce se întâmplă, dar trebuie să se facă ceva. Ar fi foarte bine ca oamenii legii să-şi facă treaba”, ne-a declarat un cetăţean de etnie maghiară, din Zalău.

”E dezastru! Aşa ceva! Am fost astăzi (ieri nota red.), la cimitir, la mormântul fratelui meu. Ce-am văzut, nu mi-a venit să cred! Cei care fac astfel de lucruri par să aibă probleme la cap. Ar trebui ca autorităţile şi cei care asigură ordinea şi siguranţa  să ridice capul la problemele oamenilor de rând şi să facă ceva! Să nu stea indiferenţi! Noi nu putem face nimic, numai să anunţăm Poliţia. Nu mai ştiu ce să mai zic. Dar totuşi, dacă nu pot face nimic, să pună camere de luat vederi, să prindă  făptuitorii ”, a mai spus un alt cetăţean”, ”victimă” a recentului act de vandalism.

Leave a Comment