Când „dreapta” doarme, „stânga” își ascute colții

Știu că pot fi enervant de încăpățânat, însă nu renunț la ideea că Opoziția ar trebui să facă mai mult, mult mai mult. Iar când vorbesc despre Opoziție – în condițiile în care votanții de stânga au deja în Pro România o alternativă – mă refer strict la partidele de dreapta sau de centru dreapta: PNL, PMP, USR, PLUS.

Din nefericire, istoria ne arată că greşelile partidului sau a coaliţiei ce se află la guvernare nu sunt suficiente argumente pentru fi sigur că Opoziţia este pregătită să preia Puterea. Referindu-ne strict la ce se întâmplă astăzi, înainte de europarlamentare, este din ce în ce mai evident că partidele din Opoziție sunt în pană de idei, de proiecte, de oameni. Majoritatea mesajelor ce vin din această zonă sunt, practic, niște replici – mai mult sau mai puțin siropoase – la declarațiile lui Liviu Dragnea sau a altor aghiotanți de-ai acestuia. Pe când, un partid din Opoziție, în situația extrem de sensibilă prin care trece țara, care se dorește o alternativă la PSD – ALDE – UDMR, este obligat să ofere electoratului nu doar circ, ci mai degrabă soluții pertinente. Sigur, până la alegerile din 2020, când vor fi alegerile generale, mai avem de trecut hopul europarlamentarelor și al prezidenţialelor, care vor influenţa mult ce se va întâmpla anul viitor. Cu atât mai mult cu cât, înainte de generale, vor fi localele, un test extrem de important pentru succesul în alegeri al partidelor politice.

Însă demonizarea perpetuă a lui Liviu Dragnea şi hlizelile pe facebook vizavi de gafele Vioricăi Dăncilă (care ar trebui să fie mai degrabă rolul societății civile, al presei de cancan, în general) cu toate prostelile, caricaturile, injuriile şi de-o parte şi de alta a spectrului politic nu sunt altceva decât niște manipulări ieftine, care te aruncă de pe traiectoria proiectelor sau a propunerilor serioase, menite să scoată țara din mocirlă.

Totuși, eu încă mai trag speranța că, undeva, nişte oameni inteligenți ai PNL, USR, PLUS, PMP lucrează la un program comun de guvernare, pe care ar urma să-l pună în aplicare, în cadrul unei coaliții de dreapta, imediat după alegerile ce bat la ușă. Altfel, vorba ardeleanului, „va fi mare bai”… Așa că nu am încetat să sper că, după 30 de ani de ticăloșii, există totuși undeva în țara asta nişte oameni politici care nu se vor împiedica în orgolii, care nu vor eşua lamentabil în plasa autosuficienţei.

În contextul dat, observ că înafara câtorva conferințe de presă și niște postări sporadice pe Facebook, în Sălaj, cel puțin prin prisma proiectelor avansate, PNL, USR, PMP și PLUS par niște partide leșinate, parcă anesteziate. Astfel, de ce ne-am mai mira dacă cei de la PSD-ALDE – care împart majoritatea banilor în județ – vor câștiga la pas și viitoarele alegeri, fără să miște astăzi vreun deget?

4 Thoughts to “Când „dreapta” doarme, „stânga” își ascute colții”

 1. VASILE PD

  In Salaj ALDE și PSD vor câștiga tot,Europarlamentare,prezidențiale,locale și generale.Restul partidelor nu au oameni de valoare sau au cîte unu rătăcit.

 2. Anonim

  ALDE este adevaratul partid liberal

 3. Anonim

  VADAN SI ALDE ESTE DE DREAPTA ,FII CORECT…

 4. Anonim

  În Romania nu există partide de stânga sau de dreapta, există numai partide de și pentru bogătani.. Când e vorba de pensii speciale la fel votează și psd și libăralii !

Leave a Comment