Sălăjenii au sărbătorit “Ziua portului popular şi a gastronomiei maghiare”

Sute de maghiari din toate comunităţile importante din Sălaj au fost prezenţi duminică, la Zalău, la tradiţionala sărbătoare ce promovează cultura şi tradiţiile acestei etnii – Ziua portului popular şi a gastronomiei maghiare, printre ei numărându-se, la fel ca aproape la fiecare ediţie, liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Manifestarea la care au participat circa 800 de etnici maghiari, a avut loc în parcarea din spatele Primăriei Zalău, ea făcând parte dintr-un eveniment mai amplu – Zilele maghiarilor din Sălaj, ce s-a desfăşurat în perioada 19 – 23 septembrie şi în cadrul căruia au avut loc manifestări sportive, lansări de carte şi spectacole.
La Ziua portului popular şi gastronomiei maghiare au fost prezente toate comunităţile maghiare din Sălaj cu produse tradiţionale – sarmale cu păsat, bogracs, pălincă, diverse sortimente de vinuri – şi etalând portul specific zonei.
Pe scenă au evoluat formaţii de copii şi adulţi, care au interpretat dansuri şi cântece specifice.
În zonă au avut loc şi un târg al olarilor, demonstraţii de prelucrare a fierului şi diferite activităţi pentru copii.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că sărbători de acest gen sunt ca un dialog între etnii. “Încerc să fiu prezent la fiecare acţiune unde pot să mă întâlnesc cu oameni, pot să mă bucur împreună cu ei şi Zilele culturale maghiare din Zalău deja au o tradiţie, aşa cum cred că şi în celelalte zone au devenit tradiţionale. Aici mă bucur că de fiecare dată mă întâlnesc cu oameni cunoscuţi, dar şi cu oameni necunoscuţi, care vin prima dată şi care spun că vor veni şi data viitoare. Noi, ce facem aici? Arătăm ce e mai frumos, ce e mai bun din cultura tradiţională maghiară şi nu numai, fiindcă mai sunt şi evenimente care sunt legate de creaţia contemporană – literatură, cum a fost acum trei zile o prezentare de carte, sau spectacole de operetă, de teatru şi, astăzi, cultura tradiţională din zona Sălajului. Eu cred că e foarte important să ne cunoaştem, să vedem şi noi ceva diferit şi să ne vadă şi alţii pe noi şi să ne cunoască mai bine. E important. E ca un dialog, este ca o împrietenire, în condiţii puţin mai – nu neapărat festive – dar mai de sărbătoare”, a declarat liderul UDMR.
Manifestarea de duminică se va încheia cu concerte ale unor trupe maghiare de muzică uşoară şi cu un foc de artificii.

Alexandru Moldovan

Alte articole

Leave a Comment