Sălăjeancă medaliată cu aur la Salonul „Pro Invent”

Sălăjeanca Maria Cantor, originară din localitatea Hereclean, cunoscut profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), Facultatea de Horticultură din Cluj – Napoca, a obţinut recent medalia de aur la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent”. Evenimentul aflat la a XIII-a ediţie a fost organizat de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi a Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, Filiala Cluj, iar „creaţia” profesorului universitar a reuşit să atragă privirile de la Salonul „Pro Invent”: o floare de un alb strălucitor, catifelată şi impunatoare. Planta îşi are originile în America Centrală şi Africa de Sud, iar cercetatoarea Maria Cantor de la USAMV a lucrat timp de şase ani la crearea ei. Aceasta a fost creată dintr-o specie de plantă cunoscută şi cu numele de crin de iarnă – Inocentia.

Floarea atrage atenţia printr-o înfăţişare spectaculoasă: flori foarte mari de un alb imaculat, cu puţine irizaţii verzi la baza petalelor. Inocentia este în esenţă o plantă de cameră, dar poate fi cultivată şi industrial, în sere, la sol.

Florile Inocentiei pot fi utilizate şi în aranjamente mai voluminoase sau în buchete care pot fi aranjate iarna, pentru că ea înfloreşte în perioada dintre lunile decembrie şi aprilie-mai.

 Floarea „luceşte” timp de două săptămâni

Condiţiile de care are nevoie planta ca să înflorească: trebuie ales la cumpărare un bulb suficient de mare, cu o circumferinţă între 30-35 de centimentri. Urmează plantarea, din luna octombrie până în luna decembrie. După ce înfloresc, plantele se udă şi se fertilizează până prin luna august, când trebuie să fie lăsate în repaus prin oprirea udării şi plasarea ghiveciului la o temperatură mai redusă, între cinci şi opt grade. Urmează un nou ciclu de viaţă, cu amplasarea la lumină şi reluarea udării. Bulbii mici care se formează în jurul celui mare trebuie să fie, totuşi, îngrijiţi fără pauză. Poţi fi ţinuţi vara pe terasă, le place lumina multă şi apa în cantităţi moderate.

Floarea de Inocentia se păstrează cam două săptămâni şi are o inflorescenţă de tip umbrelă cu 4-5 flori, fără parfum.

5 Thoughts to “Sălăjeancă medaliată cu aur la Salonul „Pro Invent””

 1. dana

  Dacă credeţi cu tărie în ceva, acesta va deveni realitatea voastră. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email:stanciu.dana1965@yahoo.com

 2. VASILE

  FELICITARI MARIA..ESTI ACEEASI SILITOARE CA IN SCOALA GENERALA CAND AM FOST COLEGI DE CLASA,MA BUCUR PENTR TINE

  1. Maria

   Multumesc mult pentru aprecierile si comentariile facut, ma bucur ca si acasa, in Salaj sunt prezentate din rezalizarile mele.
   Cu drag, Maria

 3. Anonim

  Recunoasterea activitatii profesionale de exceptie m-a bucurat mult.Felicitari si multe alte impliniri . Cu multa consideratie, ing. Ioan Oprea

  1. Maria

   Multumesc foarte mult. Sanatate si toate gandurile bune, Maria

Leave a Comment