Reconstituirea războiului dintre daci şi romani, la “Porolissum Fest”

Reconstituirea războiului dintre daci şi romani, la “Porolissum Fest”

Reconstituirea primei confruntări dintre daci şi romani va putea fi urmărită în 24 iulie la Complexul Arheologic de la Moigrad în cadrul manifestărilor Porolissum Fest. Ediţia din acest an a festivalului, aşa cum ne-a informat Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, organizator şi coordonator al evenimentului, va marca împlinirea a 1.910 ani de la desfăşurarea primului război daco-roman.

Activitatea principală a festivalului va fi centrată pe scena de luptă, care constă în reconstituirea fidelă a principalelor momente: bătălia de la Tapae, asediul Sarmizegetusei, finalizat cu pacea cerută de daci sub conducerea lui Decebal. Dorim să instituim şi să accentuăm rigoarea ştiinţifică a evenimentului, să prezentăm realitatea istorică şi totodată să subliniem elementele de spectaculozitate. La reconstituirea principalelor momente din primul răboi daco-roman vor participa 100 de figuranţi, a menţionat directorul MJIA Zalău.

Scenele de luptă vor fi susţinute prin participarea unor trupe de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna din Cluj, Vulturii din Călata (judeţul Cluj), Lupii Pustei (Oradea), precum şi două trupe pregătite de Asociaţia Amicii Muzeului din Zalău, respectiv, Cohors III Campestris (care este formată din voluntari de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum Sălaj şi din elevi voluntari de la Colegiul Naţional Silvania din Zalău) şi trupa de daci Lupii Daciei (din care fac parte voluntari de la ISU şi specialişti ai MJIA Zalău). Pentru scena de luptă, specialiştii muzeului vor reface (provizoriu şi din materiale uşoare) partea frontală a Porţii de la Sarmizegetusa. Între demonstraţii vor fi inserate momente de program liber, cu jocuri pentru copii şi adulţi, organizate sub formă de ateliere: tir cu arcul, aruncatul lăncii, aruncatul securii. Vor fi amplasate spre vânzare standuri cu jocuri romane, suveniruri cu soldaţi, medalioane, tricouri inscripţionate, insigne şi ilustrate. Vor fi puse în vânzare produse ale bucătăriei romane realizate de echipa lui Mircea Groza.

Organizatori ai evenimentului sunt: Consiliul Judeţean Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, partener fiind Asociaţia Amicii Muzeului din Zalău, iar sponsori, SC Sandana şi Complex Severus.

Ne dorim ca această ediţie a Posolissum Fest să fie un preambul la ceea ce ar putea fi un festival internaţional de reconstituire istorică, având în vedere faptul că locaţia de la Castru este extrem de generoasă şi unică pentru această parte a ţării, dar şi pentru că permite derularea de astfel de evenimente.

Festivalul se va desfăşura între orele 12.00 şi 20.00 şi va include: deschiderea oficială, alocuţiuni legate de momentul aniversar, demonstraţiile trupelor de reconstituire istorică, program liber, scene de luptă, precum şi o proiecţie de film istoric (Dacii). Transportul va fi asigurat cu autobuze ale firmei Transurbis, din Zalău spre Complexul Arheologic Posolissum la orele: 11.15, 13.15 şi 15.15 din faţa sediului Consiliului Judeţean Sălaj, iar la întoarcere la ora 20.00 de la Complexul Arheologic Porolissum.

Alte articole

Leave a Comment