Proiect de promovare a Sălajului, lansat de profesorul Mirel Matyas

Profesorul de matematică, Mirel Matyas, de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (API) Zalău, un împătimit al artei fotografice, a lasat în cursul acestei săptămâni, de Sânziene – miercuri, 24 iunie, proiectul „Hoinar prin Sălaj” (HPS).
După cum a explicat profesorul, proiectul este unul educaţional care se va desfăşura pe parcursul a doi ani şi care îşi propune să cartografieze din punct de vedere fotografic toate localităţile judeţului, abordând fotografia de peisaj, de arhitectură, fotografia etnografică şi cea de portret. „Scopul principal al proiectului este acela de a promova turistic localităţile Sălajului. Vom fotografia Sălajul istoric, Sălajul etnografic, Sălajul cultural, Sălajul peisagistic; tot ce are judeţul nostru mai reprezentativ, mai frumos. Proiectul a fost iniţiat acum trei săptămâni şi nu a puteam face mai bine decât prin intermediul aparatului de fotografiat, căci, nu-i aşa, o fotografie spune mai mult decât 1000 de cuvinte. Iar dacă în anii ce vor urma vom reuşi să acoperim vizual localităţile judeţului Sălaj atunci vom avea sute de fotografii, sperăm noi, bune ceea ce înseamnă sute de mii de cuvinte, adică o poveste. Povestea vizuală a judeţului Sălaj”, a declarat iniţiatorul proiectului educaţional.
Proiectul este implementat de „hoinarii” profesorul Mirel Matyas şi Cezar Fodoca, respectiv Marius Criste elevi în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „API” din Zalău, prin Asociaţia „Api Lyceum”. Cei trei hoinari, intenţionează şi îşi doresc ca prin acest proiect materialul fotografic rezultat să fie valorificat prin realizarea de expoziţii generale sau tematice, editarea de albume fotografice, cărţi poştale sau alte materiale de promovare. În acest sens, cei care vor să se alăture sau să urmărească proiectul, pot accesa cunoscuta reţea de socializare facebook „Hoinar prin Sălaj”.

Leave a Comment