Prinși de jandarmi la furat de lemn

În urma unei acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilicite din domeniul silvic pe raza judeţului Sălaj, jandarmii au depistat marţi, 6 martie, în jurul orei 10, doi bărbați, de 30, respectiv 41 de ani, în timp ce tăiau ilegal şi sustrăgeau material lemnos. În urma verificărilor s-a stabilit că cei doi au tăiat fără drept şi au sustras arbori din specia „Cer” şi „Carpen”, din pădurea Ciul situată pe raza comunei Buciumi. Materialul lemnos era tăiat în bucăţi cu lungimea de 1 metru şi încărcat într-o căruță. După efectuarea de măsurători împreună cu organele silvice, prejudiciul a fost stabilit la 1.012 lei.    

În cauză s-au întocmit acte de constatare privind săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art.107 şi 109 din Legea 46/2008 – Codul Silvic, respectiv „Tăiere ilegală de arbori” şi ,,Furt de arbori”, şi au fost ridicate în vederea confiscării un motofierăstrău mecanic, un topor, un atelaj hipo şi cantitatea de 2,316 metri cubi de material lemnos.

În aceeaşi zi, tot pe raza comunei Buciumi, un bărbat de 34 ani a fost depistat după ce a tăiat fără drept arbori arbori din specia „Răchită”, iar un altul, având aceeași vârstă, a fost depistat transportând material lemnos, din specia „Carpen”, fără a avea aviz de însoţire. În cauză s-au aplicat două sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1000 lei, conform Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul silvic, cu confiscarea cantităţii de material lemnos şi a unui motofierăstrău. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sălaj recomandă cetăţenilor ca în situaţia în care sunt martorii săvârşirii unor fapte similare, să solicite sprijin la numărul unic pentru situaţii de urgenţă „112”.

 

Leave a Comment