Finanțele a publicat formularul Declaraţiei Unice de venituri

Ministerul Finanțelor a transmis precizări despre categoriile de contribuabili care vor fi obligaţi să depună în 2018 noua declaraţie unică. Potrivit estimărilor MF, aproape un milion de persoane vor trebui să depună acest formular la Fisc.

Vor avea această obligaţie persoanele fizice cei care au depus până acum declarațiile 200, 201, 220 activități independente și cedare folosința bunuri, 221, 600 și 604.

Sunt luați în calcul pentru completarea noii declarații și contribuabili pentru care s-au emis decizii de impunere în baza veniturilor declarate în anul anterior – activități independente și în baza documentelor depuse (contracte de închiriere) în anul anterior – pentru cedare folosința bunuri – chirii în lei.

Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale va fi depusă de aproape un milion de contribuabili (mai precis 964.000), conform datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), bazate pe cifrele din 2017.

Persoanele fizice vor depune anul acesta un singur formular privind veniturile realizate, iar de la 31 martie 2019 acest lucru se va putea face exclusiv online, potrivit unui document al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

În ceea ce priveşte plăţile pe care o persoană trebuie să le facă în urma estimării veniturilor, acestea pot fi oricâte ca număr sau valori până la data de 31 martie a anului următor veniturilor.

Pentru anul în curs, formularul unic va putea fi depus pe suport de hârtie până pe 15 mai. Din următoarea zi, acest lucru se va putea face şi online.

„Pentru anul 2018 se află în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale datorate. Dacă declaraţia se depune prin Spaţiul Virtual Privat, bonificaţia este de 10la sută dacă suma este achitată integral până în 15 iulie 2018. De asemenea, se acordă o bonificaţie de 5 la sută, dacă obligaţiile fiscale sunt achitate integral până la 30 septembrie”, se arată în document.

Dacă declaraţia se depune pe suport de hârtie şi se plătesc obligaţiile până în 15 iulie, bonificaţia este de 5 la sută şi de 2 la sută până în 30 septembrie, menţionează MFP.

Conform sursei citate, calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este condiţionată de plata unor contribuţii la anumite termene.

În anul 2018, până la termenul de depunere a declaraţiei unice, respectiv 15 iulie 2018, se reglementează că persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente îşi păstrează calitatea de asigurat, astfel încât să beneficieze în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

Pentru veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, Ministerul de Finanțe analizează posibilitatea stabilirii unui mecanism diferit. Pentru CAS și CASS este luată în calcul posibilitatea reintroducerii mecanismului de reținere la sursă, sistem ce ar urma să se aplice pentru contribuțiile aferente veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, acolo unde se încadrează și drepturile de autor și drepturile conexe dreptului de autor, brevetele de invenție, desenele și modelele sau mărcile și indicațiile geografice, scrie avocatnet.ro.

În plus, potrivit documentului publicat de MFP, noul sistem ar urma să se aplice și pentru CASS aferentă veniturilor din arendă și din asocierile cu altă persoană juridică.

Totodată, este analizată posibilitatea ca anumite categorii de persoane să fie exceptate de plata CASS pentru veniturile din drepturi de autor. Mai exact, vizate ar fi următoarele: persoane – pensionarii; copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 și 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți; tinerii de până în 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului.

Conform normelor încă în vigoare, persoanele fizice care, pe parcursul anului 2017, au realizat venituri din drepturi de autor, au obligația depunerii declarației 600 până la 16 aprilie 2018, dacă venitul net lunar realizat anul trecut, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile de 40%, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu 1.900 de lei, caz în care se va datora CAS. În ceea ce priveşte plata CASS, contribuabilii trebuie să aibă în vedere venitul net realizat din drepturi de autor pe tot parcursul anului 2017. Dacă acesta depăşeşte plafonul de 22.800 de lei (12 salarii minime brute), se va depune declarația 600 și se va datora și CASS.

Conform noului mecanism propus de Finanțe, contribuabilii ar urma să achite contribuțiile la venitul estimat a se realiza în 2018, nu la cel realizat anul trecut.

Leave a Comment