Primarul din Bălan se poate întoarce la serviciu

Primarul comunei Bălan, Isaia Maghiar, rămâne sub control judiciar, au decis magistraţii Judecătoriei Jibou. În schimb, el a primit permisiunea de a părăsi judeţul fără acordul instanţei şi de a lua legătura cu cei cinci martori din dosar, angajaţi ai Primăriei. Acest din urmă lucru îi dă posibilitatea lui Maghiar să se întoarcă la serviciu. Soluţia instanţei jibouane poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.
Reamintim că primarul din Bălan este acuzat de către procurorii sălăjeni de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu asimilate faptelor de corupţie şi o infracţiune de conflict de interese. Potrivit anchetatorilor, în 2013, edilul a contractat în numele Primăriei Bălan, servicii de deszăpezire pentru întreaga perioadă de iarnă cu SC Simtrans SRL Surduc, în valoare de 46.200 de lei, iar în martie 2014, prin act adiţional, a majorat contractul iniţial cu 51.200 lei, cu încălcarea dispoziţiilor legale. În acelaşi an şi în aceeaşi modalitate, a majorat preţul unui contract pentru lucrări de deszăpezire încheiat cu I.I. Pop GM Daniel, cauzând un prejudiciu de 1.000 de lei.
De asemenea, în 2013 cu încălcarea dispoziţiilor legale, în calitate de primar al comunei Bălan nu a perceput penalităţi de întârziere aferente unui contract de execuţii lucrări – reabilitare drumuri raportat la nerespectarea termenului de execuţie, prejudiciul fiind de peste 140.000 de lei. În plus, a acceptat la plată o factură de lucrări în valoare de 4.900 de lei emisă de I.I. Pop GM Daniel – angajat al Primăriei Bălan, în funcţia de consilier al primarului – executantul lucrării aflându-se în raporturi de muncă cu instituţia pe care inculpatul o conducea.
În 27 noiembrie, procurorii au cerut arestarare preventivă, însă magistraţii au stabilit ca edilul să stea 30 de zile în arest la domiciliu, perioadă în care, din ordin al prefectului, a fost suspendat din funcţie. În 30 decembrie, instanţa l-a pus sub control judiciar. Întrucât lui Maghiar i s-a interzis să ia legătura cu martorii, angajaţi ai Primăriei Bălan, acesta a ales să intre în concediu de odihnă.

Alte articole

Leave a Comment