Primarul din Bălan, achitat în dosarul de abuz în serviciu şi conflict de interese

La capătul unui proces care a durat trei ani, primarul din Bălan, Maghiar Isaia, a fost achitat pentru toate capetele de acuzare. Edilul fusese trimis în judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu şi una de conflict de interese, iar vineri, 7 decembrie, judecătorii jibouani au pronunţat soluţia.

Potrivit procurorilor, în dosarul nr. 517/P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, inculpatul Maghiar Isaia este cercetat pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu asimilate faptelor de corupţie şi o infracţiune de conflict de interese, prevăzute şi pedepsite de art. 297 alin. 1 C.P raportat la art. 132 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 5 C. P. (3 infracţiuni), respectiv art. 301 alin 1 C.P., cu aplicarea art. 5 alin 1 C.P. – fapte aflate în concurs. În fapt s-au reţinut următoarele: În anul 2013 inculpatul a contractat, în numele Primăriei Bălan, servicii de deszăpezire pentru întreaga perioadă de iarnă cu SC Simtrans SRL Surduc, în valoare de 46. 200 de lei, iar în luna martie 2014 prin act adiţional a majorat contractul iniţial cu suma de 51 200 lei cu încălcarea dispoziţiilor legale. Potrivit procurorilor, în acelaşi an, în aceeaşi modalitate a majorat preţul unui contract pentru lucrări de deszăpezire încheiat cu I.I. Pop GM Daniel cauzând un prejudiciu de 1.000 de lei.

În anul 2013 cu încălcarea dispoziţiilor legale, în calitate de primar al comunei Bălan nu a perceput penalităţi de întârziere aferente unui contract de execuţii lucrări –reabilitare drumuri raportat la nerespectarea termenului de execuţie, prejudiciul fiind de 14.0194 de lei. La data de 15.05.2013 inculpatul a acceptat la plată o factură de lucrări în valoare de 4.900 de lei emisă de I.I. Pop GM Daniel – angajat al Primăriei Bălan, în funcţie de consilier al primarului, executantul lucrării, aflându-se în raporturi de muncă cu instituţia pe care inculpatul o conducea.
Nu doar primarul a fost achitat, ci şi ceilalţi doi inculpaţi din dosar – Călin Conţ şi Daniel Pop.
Decizia Judecătoriei Jibou poate fi atacată în 10 zile de la comunicare.

3 Thoughts to “Primarul din Bălan, achitat în dosarul de abuz în serviciu şi conflict de interese”

  1. Anonim

    Adica pe intelesul prostimii: a inchis gura la toti prin mituire.

  2. Anonim

    deci sa inteleaga si prostimea, primarul a dat din banii primariei dupa cum o vrut el, si legile facute de politicieni hoti si corupti, il scapa basma curata

  3. Anonim

    Procurori slab pregătiți dacă un dosar in care infracțiunile se văd din avion, ei nu reuşesc să convingă instanța, cu probe beton, despre vinovăție. Atâta timp cât, la salariile fabuloase ale procurorilor, ei nu răspund pentru ceea ce fac, lucrurile nu se vor schimba.

Leave a Comment