Trusoul gratuit al nou-născutului, proiect de lege depus în Parlament

Zilele trecute a fost depus la Senat  un proiect de lege care prevede că părinţii primesc, în mod gratuit, un pachet-trusou pentru nou-născut, la externarea din spital. Pachetul include haine, saltea pentru înfăşat, produse de igienă pentru bebeluşi, lapte praf şi biberoane.

„Prin prezenta lege se acordă gratuit un pachet-trousou pentru fiecare copil nou-născut viu, reprezentând un ajutor propriu-zis util părinţilor, tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentul maternal sau persoanei căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei pentru îngrijirea nou-născutului de produse de îngrijire şi/sau lenjerie de primă necesitate. Părintele, tutorele, curatorul sau persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoana căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei, trebuie să opteze pentru primirea în mod gratuit a unui pachet-trusou pentru nou-născut.

Pachetul trusou pentru nou-născut se acordă o singura dată din oficiu, la momentul externării din spital/maternitate sau împreună cu eliberarea certificatului de naştere după caz”, prevede proiectul depus de un parlamentar liberal, semnat de mai mulţi aleşi PSD, PNL şi USR. Iniţiativa prevede intrarea în vigoare a legii la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

„Pachetul trusou pentru nou-născut va cuprinde în mod obligatoriu: o saltea pentru înfăşat, o păturică, un sac de dormit pentru nou-născut, o căciuliţă de bumbac, mănuşi din bumbac pentru nou-născut, două perechi de şosete din bumbac pentru nou-născuţi, un costum cu capişon din bumbac, o salopetă tricotată, două hăinuțe tip body cu mânecuţă scurtă din bumbac, două body-uri cu mânecuţă lungă din bumbac, două perechi de pantaloni din bumbac pentru nou-născut, prosop din bumbac pentru nou-născut, forfecuţă specială pentru unghii, perie, termometru pentru baie, termometru corp, aspirator nazal pentru nou-născut, cremă pentru schimbare scutece, şampon şi gel de corp pentru nou-născut, cremă/ulei de corp pentru nou-născut, două aleze din bumbac, un pachet de scutece (24 buc.), două biberoane pentru nou născut (120 ml şi 180 ml), două suzete pentru nou-născut, două cutii de lapte praf pentru nou născut, produse în limita valorii de 1,5 ISR”.

Inițiatorul proiectului argumentează că un astfel de proiect este necesar, în contextul scăderii natalităţii în România şi a faptului că din cauza nivelului de trai scăzut multe femei care nasc îşi abandonează bebeluşii în spitale, neavând mijloacele necesare pentru a-i creşte. Proiectul de lege a fost depus la Senat, primă cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Leave a Comment