Prim-procurorul Crin Bologa anunță dosare cu nume grele din Sălaj

Cei 20 de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au avut de soluționat, în
cursul lui 2015, aproape 12.000 de cauze, cu 7 la sută mai puține decât în anul anterior.
“Este primul an după Revoluție în care a căzut stocul de dosare. Am soluționat mai multe dosare decât au fost înregistrate, ceea ce este un lucru îmbucurător, având în vedere că 12.000 de dosare sunt foarte multe în raport cu populația județului”, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
În completare, Pompilia Stana, adjunctul Parchetului sălăjean și purtător de cuvânt al instituției, a precizat că numărul cauzelor soluționate a ajuns la 4.841, față de cele 5.440 de cauze din 2014. Ca urmare, s-a dispus trimiterea în judecată în 538 de cauze, fiind întocmite 526 rechizitorii și 12 acorduri de recunoaștere a vinovăției. “Trimiterile în judecată au înregistrat o creștere de 14 la sută față de anul precedent, a crescut cu 17 la sută numărul inculpaților trimiși în judecată (de la 604 în 2014, la 708 în 2015), precum și a celor trimiși în judecată în arest preventiv (de la 46, la 60)”, a spus Stana.
În ceea ce privește domeniile prioritare ale Ministerului Public, oficialii Parchetului au anunțat că au fost soluționate 28 de cauze având ca obiect infracțiuni de corupție și asimilate faptelor de corupție, în opt dintre acestea fiind întocmite rechizitorii și un acord de recunoaștere a vinovăției. De asemenea, au fost soluționate 230 de cauze având ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală, fiind întocmite 23 de rechizitorii, 38 de dosare de contrabandă 58 (șapte rechizitorii), patru dosare de conflict de interese (un rechizitoriu) și un dosar de spălare de bani, cu un rechizitoriu.

Corupția este în floare
Pentru anul în curs, procurorii sălăjeni și-au propus să pună accentul pe combaterea fraudelor în achizițiile publice. “Vom insista în special pe administrația publică locală și pe combaterea fraudelor în achizițiile publice, pentru că foarte mulți bani de la bugetul de stat se pierd prin fraudarea acestor proceduri. De asemena, vom mai avea în vedere și Sănătatea, dar și sistemul de învățământ”, susține Bologa, adăugând că sunt în lucru dosare importante, care ar putea fi soluționate în cursul anului 2016. “Cert este ca de la an la an am avut mai multe dosare de evaziune fiscală instrumentate și soluționate prin rechizitoriu și de infracțiuni de corupție și asimilate infracțiunilor de corupție”, a mai spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Primari și oameni de afaceri, în vizorul procurorilor
În cadrul întâlnirii de vineri, Crin Bologa a anunțat că Parchetul are în lucru dosare în care sunt anchetate nume importante din județ, de la primari și reprezentanți ai sistemului de sănătate, la oameni de afaceri. “Sunt în lucru dosare cu sume importante de bani, care au ca obiect infracțiunea de evaziune fiscală. Sunt firme cunoscute și persoane cunoscute de toată lumea din județ. Avem în lucru și dosare de infracțiuni de corupție atât în administrația locală, cât și în sistemul de sănătate, dosare cu prejudiciii importante. Nu putem noi să muncim atâta cât am vrea, pentru că nu avem nici procurori suficienți, nici timp suficient ca să instrumenta dosarele pe care le avem în lucru”, a spus oficialul.

S-au recuperat prejudicii de aproape 5 milioane de lei
Un aspect deloc de neglijat în activitatea procurorilor îl reprezintă recuperarea prejudiciilor. “Prejudiciile reținute – cel puțin în dosarele economice – sunt foarte ridicate și noi am luat măsuri, prin instituirea sechestrului asigurator, pentru a putea recupera aceste sume de bani. În 2015, s-au instrumentat dosare și au fost reținute în acestea, prejudicii în valoare de 49,8 milioane de lei. S-a instituit sechestru în valoare de peste 95 milioane de lei, iar în cursul urmăririi penale, au fost recuperate prejudicii de peste 4,8 milioane de lei, de aproape zece ori mai mult decât în anul 2014”, a ținut să precizeze Crin Bologa. Acesta a mai spus că în 2016 se va insista și pe confiscarea extinsă a averilor, dacă se va dovedi că averea inculpaților este mult mai mare decât veniturile acestora după anul 2012.

Alte articole

18 Thoughts to “Prim-procurorul Crin Bologa anunță dosare cu nume grele din Sălaj”

 1. Tăunul

  Aşteptăm cu interes dosarele cu nume grele !

 2. Ben Laden Protex

  Mah da grele or putea hi acelea nume de nu le puteti afisa in iasta foaie…sa hie in araba,a capeteniilor ISIS,or mai sigur a conducatorilor invaziei extraterestre a Salajului din Proxima Centauri?!

 3. Anonim

  Mai lasati-ma cu nume grele procurorilor, ca n-ati facut nimic pentru Salaj in 26 de ani!

 4. Anonim

  2o de procurori si IN SALAJ nu este nici un corupt din varfurile politice si administrative din judet care sant cam aceleasi de multi ani.Plevusca pica.Si trebuie sa vina procurorii clujeni sa ancheteze coruptia si retrocedarile ilegale,din primaria Zalau.Lucruri cunoscute de aproape toata lumea.

 5. Anonim

  La judet, cand vin procurorii de la Cluj? Ca este competenta lor!

 6. Anonim

  „Nume grele” inseamna judecatori,procurori,politisti,functionari publici,notari, corupti,in conflict de interese, daca aveti asa ceva va puteti lauda, daca nu, am mai auzit de-astea.

 7. bologa

  bologa cateva ex de dosare coruptie , incompatibilitate etc , lazar, vicas , etc

 8. Anonim

  Sa nu zici can incepi cu politia

 9. Jugraneala la Coral....

  Cu jugraneala de la Coral cum stau organele?
  Cand o sa-i vedem la temnita pe Fane Spoitoru si gasca sa?

 10. Anonim

  ASTEPTAM PESTII MARI. DEOCAMDATA ZGOMOTE INUTILE.

 11. jan

  Printre nume grele se situeaza si Martin de la veterinari , la care – i stau cam demult dosarele pe la parchet dar mai ales la politie

 12. jan

  Jane, nici un procuror nu-l poate ancheta pe acesta, si stii de ce

 13. Anonim

  Atâta vreme cât ne-ncuscrirăm nu mai există speranțe…

 14. Anonim

  Știți vorba aia…Mă Ioane dacă io i-o trag lui nevastă-ta înseamnă că suntem șogori ? Nu mă fraiere,înseamnă că suntem chit…

 15. Anonim

  Mai Jane , MOR dusmanii MOR, MOOORRRR , MOR !

 16. Anonim

  Sipos cum stai cu diploma???

 17. Anonim

  We Turcas Septimiu cuscru a cinstit

 18. Anonim

  So pa Mocanu .ca nu Ma am I coruptu de servici

Leave a Comment