„Porțile se închid la miezul nopții”. Prezentare de carte cu jurnalistul Adrian Lungu

Secția „Tineri&Adulți” a Bibliotecii Județene „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj va găzdui joi – 23 martie prezentarea cărții „Porțile se închid la miezul nopții”, autor Ioana Cosman. Astfel, de la ora 17, publicul este așteptat la un dialog între autoare și jurnalistul Adrian Lungu. Cartea, care va fi prezentată joi, la bibliotecă, a apărut anul trecut la Editura „Trei”. „Volumul <<Porțile se închid la miezul nopții>> îmbină experiențele personale ale autoarei cu o privire profundă asupra Americii de Sud și a drumului parcurs în prag de pandemie. În paginile sale, cititorii vor descoperi locuri fascinante, oameni captivanți și momente pline de aventură și suspans. Cartea nu este doar o poveste de călătorie, ci, de asemenea, o meditație asupra traumei istoriei, care marchează psihologia omului în locul care l-a format. Porțile se închid la miezul nopții poate fi (și) o metaforă despre cum, călătorind prin viață, evenimente minore și irelevante, pe care nu le luăm în seamă la început, cresc, se apropie de noi, devin tot mai intruzive, până când ne frâng planurile și ne schimbă, definitiv, călătoria”, spune Mircea Miclea – psiholog. În opinia psihiatrului Gabriel Diaconu, elementul alchimic al volumului „Porțile se închid la miezul nopții” a fost lockdownul: nevoia oamenilor de a călători o descoperi, ca și boala psihică, în momentul în care dispare libertatea de mișcare. Afli că ai nevoie de drum abia în momentul în care afli că nu mai ai cum să-l parcurgi. De precizat este faptul că în timpul evenimentului, autoarea va discuta cu jurnalistul Adrian Lungu despre cum călătoriile ne ajută să ne deschidem mintea, renunțând la prejudecăți, cum ne pot dărâma concepții înrădăcinate și ne pot schimba percepția asupra lumii, ajutându-ne să devenim mai empatici. Ioana Cosman va oferi sfaturi pentru cei care doresc să înceapă să călătorească și cum să facă acest lucru într-un mod sustenabil. Prezentarea cărții va avea loc într-un cadru informal și prietenos, cu oportunitatea pentru cei prezenți să adreseze întrebări și să își împărtășească propriile experiențe de călătorie. Evenimentul este deschis publicului și intrarea este gratuită.

Ioana Cosman – istoric și cercetător

Ioana Cosman, autoarea cărții, este istoric și cercetător, cu o mare pasiune de a explora lumea. A obținut doctoratul în Istorie în România și Franța și un postdoctorat în psihologie. A urmat stagii de formare în Franța și Suedia și s-a implicat în activități de conștientizare a riscurilor generate de discriminare și intoleranță, scriind numeroase articole și volume de specialitate. A vizitat peste 60 de țări și teritorii, iar cartea „Porțile se închid la miezul nopții” este prima încercare literară, bazată pe experiențele sale personale de călătorie. Evenimentul este organizat de Editura „Trei, Consiliul Județean Sălaj, Biblioteca Județeană Sălaj și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”. De precizat este faptul că în aceeași zi, de la ora 13, autoarea va avea o discuție cu elevii clasei a XII-a de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău despre călătorie și descoperire.

One Thought to “„Porțile se închid la miezul nopții”. Prezentare de carte cu jurnalistul Adrian Lungu”

  1. […] Secția „Tineri&Adulți” a Bibliotecii Județene „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj va găzdui joi – 23 martie prezentarea cărții „Porțile se închid la miezul nopții”  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment