Polițiștii sălăjeni au sancţionat sute de șoferi “sinucigași”

Depășirea neregulamentară a unui alt vehicul aflat în trafic sau a coloanei oprite la semafor a devenit obişnuinţă pentru mulți șoferi sălăjeni. Angajarea în depășiri periculoase este, de altfel, una dintre cauzele generatoare de accidente rutiere grave. De asemenea, graba și oboseala îi determină deseori pe mulți șoferi să se abată de la normele rutiere și să se angajeze în manevre aproape sinucigaşe.

În județul nostru, în perioada 1 ianuarie-31 iulie, poliţiştii rutieri au aplicat 301 sancţiuni pentru depășiri neregulamentare, astfel încât, pe fondul acestei abateri, în perioada amintită, s-au înregistrat două accidente rutiere, soldate cu doi răniți grav.

Mai mult, în aceeași perioadă, pentru că au pătruns pe sensul opus de circulaţie, 16 şoferi au fost sancţionaţi contravenţional de oamenii legii. Din punct de vedere al evenimentelor rutiere, pe acest segment s-a înregistrat un accident grav de circulaţie, soldat cu un rănit grav.

Pentru a putea face o depășire corectă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj reaminteşte conducătorilor auto că, cel aflat la volan trebuie să semnalizeze intenția de a se angaja în depășire și să acționeze doar după ce s-a convins că aceasta se poate face fără pericol.

Totodată, conducătorul auto trebuie să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de mașina pe care o depășește și să reintre pe partea dreaptă a drumului, după ce se va asigura că aceasta se poate face fără pericol pentru vehiculul depășit. Șoferul care urmează a fi depășit trebuie să creeze condiții pentru depășire, fiind obligat să ia unele măsuri, precum păstrarea limitei de viteză cu care circulă, atunci când i se semnalizează că urmează a fi depășit, și să se angajeze cât mai aproape de marginea din dreapta drumului.

Totodată, nerespectarea prevederilor care reglementează efectuarea în siguranță a manevrelor de depășire atrage după sine sancționarea șoferilor cu 6 – 8 puncte amendă și suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 30 de zile.

Dacă o depășire periculoasă este urmată de un eveniment soldat cu pagube materiale, șoferul este sancţionat cu amendă și rămâne fără permis de conducere timp de 60 de zile. Iar dacă vorbim de fapte penale, permisul este reținut până la soluționarea cauzei.

Leave a Comment