Podoabe antice şi medievale, în expoziţie la muzeu

Iubitorii de artă şi cultură pot vizita în această perioadă, la Secţia de Istorie „Vasile Lucăcel” a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău, o inedită expoziţie intitulată „Podoabele de-a lungul istoriei – însemne ale puterii şi simboluri ale frumuseţii”. Vernisajul acesteia a avut loc joi, 10 octombrie, în prezenţa reprezentanţilor instituţiei.

Expoziţia de podoabe va putea fi vizitată de toţi cei care doresc până la începutul lunii noiembrie. Aici, pot fi admirate diferite obiecte de podoabă specifice unor zone din Sălaj: zgarda din Băbeni, cunuma din Fildu, cununa pentru cap sau muruniţa din Meseşenii de Sus, pălăria cu struţ de la Ban, dar şi obiecte de podoabe antice descoperite pe teritoriul judeţului, piese din colecţia etnografică a MJIA Zalău. Expoziţia este realizată în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare şi propune publicului o incursiune, din perspectivă istorică, în universul obiectelor de podoabă. Potrivit organizatorilor, timp îndelungat podoabele au fost valorizate din multiple perspective, nu doar ca obiecte menite să înfrumuseţeze individul, veşmintele sau coafura, dar şi drept însemne ale puterii sau piese menite să sublinieze poziţia socială a celui care le purta.
Pe lângă podoabele amintite, în cadrul expoziţiei, vizitatorii vor putea admira: şiraguri de mărgele din scoici, pandantive din lut ars, brăţări, ace ormamentale, fibule din metal, mărgele din pastă de sticlă, inele, verigi de argint provenite din descoperiri preistorice, antice şi medievale.

Alte articole

Leave a Comment