Percheziţii în Sălaj la persoane suspectate de trafic cu etnobotanice

 

Un număr de 37 de percheziţii domiciliare au fost efectuate, joi, 28 mai, pe raza municipiului Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Bihor, Sălaj, Maramureş, Neamţ, Cluj şi Bihor în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea unor infracţiuni privind efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Acţiunea a fost coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea şi Biroul Teritorial Neamţ, ce au fost sprijiniţi de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, SCCO Neamţ, BCCO Bacău, BCCO Oradea, BCCO Cluj – Napoca, BCCO Suceava, SCCO Vrancea, SCCO Maramureş şi IPJ Neamţ – SIC
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2014, s-a constituit un grup infracţional organizat pe trei paliere şi format din mai mulţi membri. Astfel, primul palier a coordonat activitatea de procurare a substanţelor psihoactive din afara României, introducerea acestora în ţară, expedierea către palierul doi al grupării care se ocupa cu porţionarea şi ambalarea acestora, precum şi activitatea de livrare a acestora prin intermediul societăţilor de curierat, prin intermediul membrilor din palierul trei organizaţional. De asemenea, unul dintre paliere a avut ca atribuţii înfiinţarea unui site pe care să se facă reclamă produselor etnobotanice, preluarea comenzilor şi identificarea unor persoane care să expedieze coletele către dealeri locali sau consumatori. De asemenea, membrii grupării au racolat şi alţi membri care să deschidă conturi bancare unde să fie achitată contravaloarea coletelor trimise şi închirierea unor căsuţe poştale, unde să fie returnate coletele neridicate de către clienţi.
„Din cercetări a rezultat că palierele organizaţionale erau foarte clar delimitate fiind concepute astfel încât să se evite vreo legătură dintre ultimul palier, al celor care expediază coletele, cu ceilalţi membri, din cele două paliere.
În urma investigaţiilor a rezultat că, în perioada septembrie 2014 – mai 2015, au fost distribuite la nivel naţional, 5.966 de colete, în valoare de aproximativ 1.800.000 de lei. De asemenea, din cercetări a rezultat că membrii grupării se aprovizionau săptămânal cu produse etnobotanice pe care le comercializau către consumatorii de pe raza municipiilor Piatra Neamţ şi Rîmnicu Vâlcea, în principal minori. Din cauza conţinutului nociv al acestor produse inhalate de către consumatori, un număr foarte mare au fost spitalizaţi sau au primit îngrijiri medicale”, se precizează în sursa citată.
Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea au identificat două laboratoare clandestine, primul pentru porţionarea şi ambalarea fragmentelor vegetale, iar cel de-al doilea pentru tratarea – condiţionarea fragmentelor vegetale cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. „Cu ocazia percheziţiilor desfăşurate simultan de către procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea şi Biroul Teritorial Neamţ au fost ridicate aparate electronice (patru laptop-uri, 25 de telefoane mobile, patru cartele SIM, patru stick-uri, o tabletă, o imprimantă), 29 de kilograme de fragmente vegetale, bani (6.480 de lei, 305 euro), trei cântare, facturi şi înscrisuri, măşti pentru gaze, un dispozitiv profesional de tăiat, trei carduri bancare, bilete de tren, ambalaje, un aparat de sigilat folie,15 canistre de câte cinci litri, ce au conţinut o substanţă cu miros înţepător, op flacoane a câte un litru, pline cu alcool izopropilic, sigilate, un recipient din plastic cu capacitate de 1.000 de grame cu un praf alb şi alte obiecte folosite pentru tratarea materialelor vegetale”, se arată în comunicatul DIICOT.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ, au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 41 persoane, iar la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea, un număr de şase persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul organelor de poliţie specializate în combaterea criminalităţii organizate din Oradea, Zalău şi Maramureş, Bacău, Suceava, Oradea Cluj şi Vrancea, luptători de acţiuni speciale şi jandarmi.
„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, au menţionat procurorii.

One Thought to “Percheziţii în Sălaj la persoane suspectate de trafic cu etnobotanice”

  1. Adela Adelina

    Asa este dinpacate am auzit ca se vind droghuri peste tot nu mai este scoala pe primul loc ci alte timpenii DE VINA sunt parintii care ii tin in ban si nu nu pun bota pe ei deoarece cateo bataie este rupta din rai , oricine ce ar spune

Leave a Comment