Percheziţii în Sălaj, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu jocuri de noroc

Procurorii şi poliţiştii au desfăşurat miercuri, 9 noiembrie, 313 de percheziţii în Bucureşti şi 29 de judeţe, printre care şi în Sălaj, la sediile unor firme şi la domiciliul unor persoane suspectate de spălare de bani şi evaziune fiscală cu aparate de jocuri electronice de noroc.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Casație și Justiție, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică efectuează cercetări în două dosare penale având ca obiectiv săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, de care sunt suspectate mai multe firme care au săli de jocuri de noroc.

În baza autorizaţiilor emise de către instanţă şi sub coordonarea procurorilor, politişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia de Investigații Criminale, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și din cadrul a 29 de inspectorate judeţene de poliție au efectuat în cursul zilei de miercuri 313 percheziţii domiciliare la sediile a 16 societăţi comerciale, la punctele de lucru ale acestora, precum şi la domiciliile/reşedinţele persoanelor implicate în săvârșirea infracţiunilor amintite.

Sursa citată a mai arătat că în judeţul Sălaj au fost efectuate 15 percheziţii. Din probele administrate până în acest moment a rezultat că în ultimii trei ani, a fost creat un mecanism infracțional în scopul fraudării bugetului de stat prin neînregistrarea în evidenţele contabile a tuturor veniturilor obţinute din exploatarea de aparate de jocuri electronice de noroc în săli deschise pe raza mai multor localități din județele mai sus menţionate.

Veniturile obţinute din exploatarea aparatelor de jocuri electronice de noroc sunt diminuate prin intervenţii directe asupra mecanismelor/sistemelor de contorizare ale acestora. Pentru falsificarea mecanismelor/sistemelor de contorizare ale terminalelor de jocuri de noroc electronice, persoanele cercetate  modificau parametrii tehnici ai aparatelor prin resoftarea memoriilor de tip EEPROM, amplasate pe plăcile de bază ale terminalelor de jocuri de noroc;  modificau controlul mecanic de ieşire, metodă ce nu necesită intervenţia fizică în aparat;  scădeau rata în care se generează posibilitatea de câştig – prin instalarea unor dispozitive artizanale numite „frâne”care încetinesc acumularea procentajului la care este generată posibilitatea de câştiguri mari (JACKPOT).

„Sumele neînregistrate în evidenţele contabile erau reintroduse ulterior în circuitul economic ca <împrumut asociat> pentru extinderea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc”, se mai arată în comunicatul de presă. Sursa citată a mai precizat că vor fi efectuate controale la 142 de puncte de lucru ale unei societăți având același obiect de activitate cu cele care fac obiectul perchezițiilor.

În această amplă acţiune, procurorii au beneficiat și de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum şi de cel al Jandarmeriei Române.

Alte articole

Leave a Comment