Percheziţii în Sălaj într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani

Poliţiştii Inspectoratului General al Poliţiei Române, fac, joi dimineaţa, 52 de percheziţii în 12 judeţe, printre care şi Sălaj, şi în municipiul Bucureşti, la persoane bănuite că au cauzat un prejudiciu de peste 6.000.000 de euro, prin evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, percheziţii au loc în judeţele Mehedinţi, Timiş, Alba, Arad, Ilfov, Dâmboviţa, Dolj, Caraş – Severin, Gorj, Olt, Hunedoara, Sălaj şi în municipiul Bucureşti, urmând să fie puse în executare 46 de mandate de aducere. „162 de poliţişti, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Inspectoratului General al Poliţiei Române, efectuează 52 de percheziţii în 12 judeţe şi în municipiul Bucureşti, la persoane bănuite că au cauzat un prejudiciu de peste 6.000.000 de euro, prin evaziune fiscală şi spălare de bani. Vor fi puse în executare 46 de mandate de aducere”, se precizează în comunicatul de presă.
Sunt percheziţionate atât locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, precum şi sediile societăţilor comerciale administrate de acestea.
Activităţile se desfăşoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. „Din cercetări a reieşit că, în perioada 2008 – 2014, 45 de persoane, în calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori, împuterniciţi) ai 46 de societăţi comerciale, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale pentru societăţile comerciale controlate de către ei în mod direct sau prin persoane interpuse. Aceştia ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale reciclabile, piese auto şi accesorii, precum şi servicii transport – manipulare), în valoare totală de peste 15 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit”, menţionează sursa citată.
Anchetatorii susţin că, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauza ar fi efectuat mai multe operaţiuni sau tranzacţii financiare, urmărind spălarea sumelor de bani. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste şase milioane de euro. Aceştia ar fi făcut depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau ar fi rulat aceste valori prin conturile bancare ale societăţilor, metodă prin care ar fi fost disimulată provenienţa banilor.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al SRI.

One Thought to “Percheziţii în Sălaj într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani”

Leave a Comment