Percheziţii DNA în Sălaj pentru un caz de luare de mită

În dimineața zilei de 4 octombrie, au avut loc percheziții DNA în mai multe județe, inclusiv în Sălaj. Este vizat direct Bogdan Durleaşeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj IT 4, care este suspectat de luare de mită. În acest dosar au loc mai multe percheziţii în Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor şi Alba, dosarul vizând protecţia asigurată unor firme de transport. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj (DNA Cluj) fac cercetări amănunțite într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în acest an. Totodată, punctul de vedere obținut de la sediul ISCTR din București a fost următorul: „vă pot confirma știrea, și noi am aflat de acest caz de la DNA, în acest moment nu vă putem oferi nicio informație suplimentară, ancheta fiind în curs, mai multe informații vă pot oferi probabil reprezentanții DNA”. În același timp am aflat că în Sălaj avem un punct ISCTR, situat pe strada Parcului, nr. 1, et. 1, Zalău, Sălaj. Este vorba de clădirea Complex Manager, situată în spatele Primăriei Zalău, în care reprezentanții ISCTR au închiriat un birou. Mai mulți jandarmi au patrulat, de la prima oră a dimineții, în apropierea clădirii.

Ne-am adresat totodată și biroului de presă al DNA Cluj, de unde am obținut atât confirmarea subiectului cât și informația legată de faptul că se fac percheziții și în județul nostru, vizate fiind domiciliile unor persoane suspectate sau care ar putea avea legătură cu acest caz de corupție, sau un sediu al instituției. Desigur că identitatea persoanelor cercetate nu ne-a fost dezvăluită, din moment ce există o anchetă în desfășurare. Totodată, Biroul de Informare și Relații Publice a emis următoarea poziție: „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2023, în legătură cu protecția asigurată unor firme de transport. În cursul zilei de 04 octombrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în 24 de locații, situate pe raza județelor Cluj, Maramureș, Bistrița – Năsăud, Sălaj, Bihor și Alba, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.

Din ultimele date publicate în media locală reiese că Bogdan Durlea este nimeni altul decât finul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Se pare că șeful ISCTR Cluj IT 4 se afla de ceva vreme în vizorul DNA Cluj. Așa ne putem și explica faptul că el a fost ridicat de procurorii DNA, în seara de 3 octombrie, fiind oprit în trafic undeva în județul Vâlcea.

Actele de corupție și luarea de mită bântuie mai demult ISCTR Cluj. Instituția s-a mai aflat în atenția presei, în luna iunie 2014, confruntându-se cu un scenariu similar. Rareş Pop – fostul inspector şef al IT 4 şi Claudiu Crişan – fostul inspector coordonator al biroului judeţean Cluj, au căzut în capcană și au fost arestaţi. Scandalul a fost unul răsunător. Rareş Pop Pop a fost acuzat de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, luare de mită şi alte infracţiuni. Claudiu Crişan a fost făcut responsabil de mai multe infracțiuni grave, printre care: abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, comisă în formă continuată. Cu aceste acuzații teribile pe masă, Curtea de Apel Alba a dispus, în iulie 2020, anularea sentinței de patru ani și patru luni de închisoare, cu executare, la care fostul director de la ISCTR Cluj a fost condamnat pentru fapte de corupție. În prezent dosarul se rejudecă la Tribunalul din Alba.

One Thought to “Percheziţii DNA în Sălaj pentru un caz de luare de mită”

  1. […] În dimineața zilei de 4 octombrie, au avut loc percheziții DNA în mai multe județe, inclusiv în Sălaj. Este vizat direct şeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), care este suspectat de luare de mită. În acest dosar au loc mai multe percheziţii în Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor şi Alba, dosarul vizând protecţia asigurată unor firme de transport. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj (DNA Cluj) fac cercetări amănunțite într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate… Citeste mai mult […]

Leave a Comment