Opt „cămătari” din Jibou sunt arestaţi, alţi trei au interdicţie de a părăsi ţara

Judecătoria Zalău a admis miercuri, 27 martie, cererea procurorilor de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile a opt inculpaţi, membri ai unui grup de crimă organizată din Jibou, specializat în infracţiuni de înşelăciune şi şantaj, prinşi în flagrant de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj. Membrii grupării împrumutau diverse sume de bani persoanelor sărace din localitatea Jibou, recuperându-şi mai apoi banii din alocaţiile de stat pentru copii minori, din pensii de handicap şi ajutoare sociale, având complici angajaţi din cadrul Oficiului Poştal Jibou.

Reamintim că marţi, 26 martie, sub coordonarea procurorilor DIICOT Sălaj, lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, împreună cu lucrători din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca , Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş cu sprijinul Serviciului de Operaţiuni Speciale Cluj au prins în flagrant, lângă Oficiul Poştal din Oraşul Jibou, pe numiţii K.I., K. E., V.M.K. şi C.J., în momentul în care aceştia îşi însuşeau ilegal sumele de 3.529 lei de la diferite persoane de etnie romă, bani primiţi ca ajutor social.
Potrivit celor de la DIICOT, ulterior prinderii în flagant a acestora, în baza autorizaţiilor emise de către Judecătoria Jibou, s-au efectuat un număr de 11 percheziţii domiciliare, ridicându-se documente, înscrisuri, însemnări, extrase de cont, 2 laptop-uri, 5 telefoane mobile, o brăţară şi cercei din aur, suma de 12.229 lei, 1.345 euro şi 10.000 forinţi.
Activitatea infracţională a grupului a făcut obiectul documentării şi cercetării în dosarul penal 11 D/P/2013 înregistrat la DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj.
Potrivit sursei citate, sunt 15 învinuiţi cercetaţi în dosarul penal menţionat, respectiv opt în stare de arest, iar restul în stare de libertate, din care trei au interdicţia de a părăsi ţara. Gruparea era constituită pe criterii de tip etnic şi familial, membrii fiind cetăţeni români de etnie rromă, iar între aceştia existând relaţii de rudenie de gradele I, II sau alianţă. Astel, Kiss Ioan şi Kiss Elisabeta sunt soţ şi soţie, Kis Anducan şi Kis Loredana, la fel, iar Kis Radu, Kis Tarzan şi Kis Ioan sunt fraţi, toţi aceştia sunt arestaţi preventiv pe 29 de zile. De asemenea, un alt inculpat cercetat în stare de arest este Fărcaş Noredan, fratele Loredanei Kis.

Femeile erau mai agresive

Se pare că, cel puţin pentru moment, teroarea ce domnea în Jibou, a luat sfârşit. Potrivit lui Dan Buduşan, procuror şef DIICOT Sălaj, în momentul arestării cămătarilor, reacţiile victimelor au fost năucitoare, „în sfârşit, aţi venit să faceţi curăţenie, de zece ani vă aşteptăm, de zece ani trăim în teroare”, au răbufnit oamenii. Deşi aşteptau acest moment, potrivit explicaţiilor date de procurorul şef Dan Buduşan în cadrul unei conferinţe de presă, primul lucru spus de victimele cămătarilor din Jibou înainte de începerea audierilor a fost: „Noi vă spunem adevărul, dar ce se întâmplă dacă vin cămătarii acasă, ne este frică de ei”. Se pare că deşi cercetările au început în urmă cu un an, starea de teroare a pus stăpânire pe oraş de ani buni. Din primele audieri s-a constatat că erau persoane care plăteau camătă de aproape zece ani de zile, iar alte de trei-patru ani. Majoritatea persoanelor vătămate erau de etnie romă, oameni săraci, foarte multe femei, persoane cu handicap şi persoane care trăiau din ajutorul social. Însă, potrivit sursei citate, au căzut victime ale cămătarilor şi români, care au pierdut autoturisme, case şi alte bunuri. Sumele împrumutate nu erau mari, unele erau doar de câteva sute de lei, însă cămătarul nu se oprea după returnarea sumei, în momentul în care victima refuza să plătească era ameninţată, torturată, iar din mărturisirile victimelor, femeile erau cele mai agresive, când venea momentul recuperării banilor.

Doi factori poştali, cercetaţi în stare de libertate

“În cazul în care victimele nu mai reuşeau să îşi plătească datoriile, acestea erau obligate să încheie şi să semneze în faţa notarului public diferite procuri, prin care renunţau în favoarea membrilor grupului la toate drepturile financiare prevăzute de lege privind alocaţiile de stat pentru copii minori, alocaţii pentru persoane aflate în plasament sau întreţinere, pensiile de handicap precum şi alte ajutoare sociale”, se arată într-un comunicat al DIICOT. Existau, de asemenea, cazuri când “cămătarii” reţineau aceste drepturi băneşti fără a avea vreo împuternicire notarială în acest sens. Membrii grupării se bucurau de complicitatea funcţionarilor din cadrul Oficiului Poştal din Jibou, care îi informau pe aceştia despre data în care se fac plăţile ajutoarelor sociale, pensiilor de handicap şi alocaţiilor de stat pentru copii minori. Astfel, cămătarii şi-au găsit o metodă sigură de a încasa banii. Majoritatea ajutoarelor se încasau la caseria din spatele Oficiul Poştal Jibou, loc în care cămătarii erau prezenţi. Victimele, după ce încasau banii, erau aşteptate de aceştia, care îşi însuşeau toată suma de bani şi buletinele acestora, după care le aruncau câte 20-30 de lei sărăcilor pentru a supravieţui.
Din primele audieri, învinuiţii nu şi-au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi, susţinând, unii dintre ei, faptul că deţin câte un bar, iar persoanele mai sărace consumau băuturi alcoolice „pe caiet”. Astfel că atunci când se plăteau ajutoarele sociale, ei nu făceau decât să-şi recupereze banii.
De altfel, sunt cercetaţi în acest dosar şi doi factori poştali din Jibou, dar în stare de libertate.

Alte articole

5 Thoughts to “Opt „cămătari” din Jibou sunt arestaţi, alţi trei au interdicţie de a părăsi ţara”

 1. Anonim

  ACESTI CAMATARI AU AVUT CA MODEL DE INSPIRATIE BANCHERII ADUSI DE ISARESCU .BASESCU ET .COMPANI IN ROMANIA PT.CA AXACT ASA PROCEDEAZA SI BANCHERII CU CLIENTII LOR LE AU DAT CREDITE CU NISTE DOBINZI SI CLAUZE IN CONTRACT PE CARE OAMENII SA NU LE MAI POATA RAMBURSA NICIODATA .ASA AJUNG OAMENII PUSI IN DRUM SI CU CASELE SI MASINILE CONFISCATE PE CARE SE FAC STAPINI EXCROCII DE BANCHERI STRAINI CARE SE COMPORTA CA SI CAMATARII DAR CU ACTE ,,LEGALE” SI CU TARA LUATA GARANTIE SI TRANSFORMATA ASTFEL IN PROVINCIE STRAINA IAR OAMENII IN DISPERARE ISU PUN CAPAT ZILELOR FARA SA STIE CA AU DREPTUL PRIN LEGE IN ACTUALA CONJUNCTURA DE ,,CRIZA FINANCIARA SI RECESIUNE ”SA SI CEARA APLICAREA LEGII –FALIMENTULUI PERSONAL–SI MAI MULT DE ATIT SA LE INTENTEZE UN PROCES PENAL CELOR CARE AU FALIMENTAT ACEASTA TARA SI CARE NU MAI SUNT IN STARE SA LE ASIGURE CETATENILOR DREPTUL LA UN TRAI DECENT PREVAZUT IN CONSTITUTIA ROMANIEI IAR DACA NU SUNT CAPABILI SA SCOATA TARA DIN GHEARELE CELOR DE LA -FMI SI UE –SA IASA IN FATA POPORULUISI SA SI DECLARE INCOMPETENTA SI SA I LASE PE CEI CARE AU MATERIE CENUSIE IN CREER SI NU FAC DOAR JOCURI POLITICE SI SUNT MARIONETELE CELOR SMECHERI DIN UE SI FMI DISTRUGINDU NE PE NOI CEI MULTI SI CONSIDERATI PROSTI .!!!

 2. dani din jibou

  va rog nu mai judecati nu vi frica ca este un dumnezeu

 3. dani din jibou

  cine estu draga

 4. anenim

  nu ie adevarat ce zice tigani de pe caramidar ca au facut asa ceva cu iie

 5. isus

  LA OMENI AIA NU SUNT MAFIOTI CUM O SCRIS PRESA CA NU O AFLAT BANI LA EI SAU SABI SAU AUR SAU PISTOLE SI NUCREDETI O RCE MINCIUNA CA PRESA SCRIE ORCE TIGANI SPUN ORCE CA SAI DA BANI PROCULORUL CA SA DEPUNE DECLARATIE DESPRE PERSONELE CARE SUNT PE AREST IO DAT BANI IO CUPARAT MANCARE CASA AIBA SIEL MAI MARE GRADE O VENIT SI O LUVAT OMENI DE PE DRUM SI IO BATUT CA SA DECLARA DESPRE OMENI AIA DAR IESTE UN DUMNEZEU

Leave a Comment