Omagiu lui Simion Bărnuțiu

Sălăjenii l-au omagiat duminică, 28 mai, pe marele revoluționar pașoptist Simion Bărnuțiu, la împlinirea a 159 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. La Monumentul de la Gorgana, locul unde, în dimineaţa zilei de 28 mai 1864, a trecut în eternitate marele înaintaş, s-a desfășurat un eveniment solemn, la care au participat oficialități, reprezentanți ai bisericilor ortodoxe și greco-catolice, precum și numeroși cetățeni. Manifestarea s-a bucurat și de prezența Episcopului greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea.

„Simion Bărnuțiu deschide galeria marilor oameni politici pe care Sălajul și Țara Silvaniei i-au dat istoriei naționale, în momentele sale providențiale, activitatea lui fiind continuată într-o succesiune deloc întâmplătoare de Gheorghe Pop de Băsești, Iuliu Maniu, chiar Corneliu Coposu, dacă ar fi să-i amintim doar pe cei mai importanți. Cu toții au fost oameni austeri la înfățișare, modești în comportament, dar de o verticalitate și de o forță a principiilor de nezdruncinat (…) Dacă cei care i-au urmat au reușit să-și realizeze și să-și vadă visul cu ochii, Simion Bărnuțiu a fost un profet care a predicat crezul național, fără a mai apuca să vadă împlinirea lui, lăsând însă urmașilor o moștenire culturală și ideologică fără de care înfăptuirile lor erau greu de realizat”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean, Cristian-Claudiu Bîrsan.

Evenimentul a cuprins un ceremonial religios, oficiat de preoți ortodocși și greco-catolici, urmat de un scurt moment artistic și depuneri de coroane, în semn de respect față de memoria liderului pașoptist sălăjean.
M. S.

4 Thoughts to “Omagiu lui Simion Bărnuțiu”

 1. Anonim

  Semnificativ este că ideea construirii acestui monument aparține lui Ștefănescu, a fost prima lui inițiativă în domeniul cultural de la venirea în fruntea județului O sută de ani niciun băștinaș nu s-a gândit la așa ceva !

 2. […] Sălăjenii l-au omagiat duminică, 28 mai, pe marele revoluționar pașoptist Simion Bărnuțiu, la împlinirea a 159 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. La Monumentul de la Gorgana, locul unde, în dimineaţa zilei de 28 mai 1864, a trecut în eternitate marele înaintaş, s-a desfășurat un eveniment solemn, la care au participat oficialități, reprezentanți ai bisericilor ortodoxe și greco-catolice, precum și numeroși cetățeni. Manifestarea s-a bucurat și de prezența Episcopului greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea. „Simion Bărnuțiu deschide galeria marilor oameni politici pe care Sălajul și Țara…  » Mai multe detalii […]

 3. Dan

  Ce diferență de oamenii politici de azi și cei de pe vremea lui Simion Bărnuțiu care spunea: ,,țineți cu poporul ca să nu rătăciți”!!!

  1. Anonim

   Nicio mirare, azi românica este o colonie americană !

Leave a Comment