O privire către festivalurile și evenimentele culturale din Sălaj: scurtă prezentare

Situat în regiunea Transilvaniei și cea a Crișanei din nord-vestul României, județul Sălaj a fost înființat la reorganizarea Clujului, a Crișanei și a Maramureșului în anul 1968. Încă de pe atunci, acesta și-a păstrat spiritul viu, iar valoarea sa istorică și culturală a continuat să crească de-a lungul anilor.

Astăzi, prin contribuția sa culturală, Sălajul este unul dintre cele mai importante județe din țară în privința modului în care încapsulează esența tradiției românești. De la muzee și elemente de patrimoniu, la festivaluri și evenimente, cultura este promovată în mod deosebit și cu mari investiții în această regiune. În acest articol, aruncăm o privire către cele mai cunoscute festivaluri și evenimente culturale din Sălaj, la majoritatea cărora poți participa chiar și anul acesta.

Top 7 Festivaluri și Evenimente Culturale din Sălaj

Spre deosebire de multe alte orașe din țară, unde evenimentele culturale se rezumă la zilele orașului, spectacole de muzică populară, expoziții de artă în muzee și ocazionale piese de teatru, județul Sălaj duce aceste concepte la un nou nivel. De la numeroase lansări de carte și întâlniri literare, până la tabere culturale, festivaluri folclorice și concursuri de gastronomie tradițională românească, Sălajul organizează cele mai interesante evenimente culturale.

Ești gata să vezi ce te așteaptă în Sălaj, și cum îți poți îmbogăți cultura participând la un astfel de spectacol? De la vernisaje și expoziții de artă, la spectacole muzicale și festivale de dans folcloric, pare că nimic nu lipsește. Dar iată mai jos o listă cu 7 dintre cele mai importante festivaluri și evenimente culturale care se organizează în Sălaj, cel mai adesea în ediții repetate.

1. Lansări de carte

Există orașe în care lansările de carte sună ca din povești, sau ca ceva îndepărtat. În județul Sălaj, lansările de carte se organizează frecvent, iar locațiile sunt pe măsura evenimentului, fie în Muzeul Județean sau la Centrul de Cultură și Artă. Volume de debut, de proză sau non-beletristice, precum și invitația la lectură, sunt promovate prin astfel de evenimente.

2. Tabere de fotografie

Fotografi de talie internațională participă în astfel de tabere de fotografie, punând în valoare județul Sălaj și frumusețea acestuia prin fotografii profesionale ale pasionaților talentați. Anul acesta, Tabăra de Fotografie Sălaj – Frumusețe, Tradiție, Poveste este la ediția a șasea și se organizează între 19-25 mai.

3. Festivalul internațional al poeziei

Un alt tip de eveniment cultural rareori întâlnit în alte orașe ale țării este festivalul de poezie, care în Sălaj este nelipsit. Anul acesta, spre exemplu, ediția a 21-a a Festivalului Internațional Primăvara Poeziei s-a desfășurat între 4-6 mai, cuprinzând recitaluri de poezie, spectacole de muzică și poezie și concursuri de recitare.

4. Întâlniri literare

Întâlnirea cu scriitori poate suna a vis împlinit dar îndepărtat pentru mulți cititori ai scriitorilor români. Dar în Sălaj, astfel de evenimente literare sunt organizate adesea în colaborare cu edituri locale, atât cu scriitori de proză și non-beletristică, cât și cu poeți români premiați.

5. Târguri tradiționale

Cultura nu înseamnă doar literatură și dans, ci și artă și tradiție. Iar Sălajul nu ignoră acest lucru. Și târgurile tradiționale se organizează în fiecare an în județ, în funcție de oportunitatea tematicii. Spre exemplu, la târgul tradițional de mărțișoare au fost invitați meșteri populari sălăjeni, dar și elevi ai școlilor locale, pentru confecționarea mărțișoarelor.

6. Festivalul Vinului

Și pentru că și vinul face parte din tradiția României, viticultorii sălăjeni își valorifică producția proprie de vinuri la Festivalul Vinului Sălăjean, care a avut prima ediție în zilele de 18 și 19 septembrie, în anul 2009. Și pentru a marca evenimentul într-o notă culturală și istorică, au fost organizate și recitaluri de muzică folclorică și defilări tradiționale cu căruțe, care să acompanieze și să înveselească degustarea de vinuri și prezentarea meșteșugurilor populare.

Un astfel de festival al vinului este ocazia perfectă pentru relaxare și distracție, iar mulți români adoră să completeze un vin bun cu savoarea unui joc la cazino online. Și pentru că nu întotdeauna îți dorești doar cazinourile locale, online ai acces la jocuri din toate țările europene și ale lumii – spre exemplu, Germania! Dacă și pe tine te tentează această idee, poți verifica aici mai multe detalii pentru a alege cel mai bun casino online Germania.

7. Concursuri de bucătărie tradițională

Ai auzit până acum de evenimentul Satul Sălăjean? În ediții repetate, acest eveniment a constat în concursuri de bucătărie tradițională, unde prezentarea și degustarea bucatelor tradiționale au fost adevărate vedete.

Este un eveniment perfect de punere în valoare a istoriei și culturii gastronomice a României, deoarece concursul s-a desfășurat pe mai multe secțiuni, de la produse tradiționale românești și până la produse specifice ca rețetele comunității sălăjene și ingrediente din bucătăria sălăjeană. Tot în cadrul acestui eveniment au mai fost organizate și recitaluri folclorice și demonstrații practice realizate de către meșterii populari, pentru a completa concursul din punct de vedere istoric.

Sălajul, o adevărată valoare culturală pentru România

Cultura este evident o prioritate și dusă la rang superior în județul Sălaj. Arta, sportul, istoria și tradițiile sunt omniprezente în evenimentele și proiectele locale, iar acest lucru accentuează mai mult ca orice contribuția culturală a regiunii pentru întreaga țară, totodată păstrând viu spiritul tradițional sălăjean – și românesc.

Astfel că după cum o reflectă și evenimentele, oferta culturală din județul Sălaj cuprinde o largă varietate de elemente din patrimoniul istoric și cultural, care se întind de la muzee, biserici vechi și case memoriale, până la importante festivaluri și evenimente de artă și sport.

One Thought to “O privire către festivalurile și evenimentele culturale din Sălaj: scurtă prezentare”

  1. […] Image Source: https://unsplash.com/photos/4zN_-PKsbWw Situat în regiunea Transilvaniei și cea a Crișanei din nord-vestul României, județul Sălaj a fost înființat la reorganizarea Clujului, a Crișanei și a Maramureșului în anul 1968. Încă de pe atunci, acesta și-a păstrat spiritul viu, iar valoarea sa istorică și culturală a continuat să crească de-a lungul anilor. Astăzi, prin contribuția sa culturală, Sălajul este unul dintre cele mai importante județe din țară în privința modului în care încapsulează esența tradiției românești. De la muzee și elemente de patrimoniu, la festivaluri și evenimente, cultura este promovată… Citeste mai mult […]

Comments are closed.