Neamţul care a abuzat un minor din Şimleu, condamnat la 7 ani de închisoare

Magistraţii Tribunalului Sălaj s-au pronunţat, joi, 4 februarie, în dosarul minorului din Şimleu Silvaniei abuzat de cetăţeanul german Norbert Wendt Mayco. Pedofilul a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de pornografie infantilă în forma continuată (nouă acte materiale) şi agravată, faptă pentru care s-a ales cu trei ani de închisoare. Pentru săvârşirea în formă continuată (opt acte materiale) şi agravată a infracţiunii de act sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani, Mayco a primit şase ani de închisoare. În plus, i s-au interzis, timp de cinci ani de la data executării pedepsei principale: dreptul de a se afla pe teritoriul României, drepturile părinteşti, dreptul de a fi tutore sau curator şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme. Instanţa a stabilit că inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, de şase ani, la care se adaugă un spor de un an, urmând ca neamţul să facă şapte ani de închisoare. De asemenea, a fost menţinută măsura arestării preventive a lui Mayco, iar ca măsură de siguranţă, judecătorii au dispus faţă de inculpat confiscarea specială a unui card bancar.
Pedofilul a fost obligat să plătească minorului daune morale în valoare de 50.000 de euro.

Câte opt ani de închisoare pentru sora şi cumnatul copilului
Sora minorului a fost condamnată la opt ani de închisoare pentru săvârşirea în formă continuată (opt acte materiale) şi în stare de recidivă postexecutorie, a infracţiunii de trafic de minori. În plus, pe o perioadă de cinci ani de la data executării sau considerării ca executată a pedepsei principale, femeii i s-a interzis dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi tutore sau curator şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Şi în cazul femeii a fost menţinută măsura arestării preventive.
Tot opt ani a primit şi Augustin Rostaş, soţul femeii, mai precis cumnatul copilului abuzat, găsit vinovat pentru săvârşirea în formă continuată (opt acte materiale) a infracţiunii de trafic de minori. Ca pedeapsă complementară, acestuia i s-a interzis, pe o perioadă de cinci ani de la data executării sau considerării ca executată a pedepsei principale, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi tutore sau curator şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Şi în cazul lui, magistraţii au menţinut măsura arestării preventive.
Instanţa sălăjeană a dispus faţă de cei doi soţi confiscarea specială a sumei 5.030 lei obţinută de la Norbert Wendt Mayco ca urmare a exploatării minorului.

Procurorii vor pedepse mai aspre
Contactat, procurorul de caz Dan Buduşan, din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Sălaj, s-a arătat nemulţumit de pedepsele blânde acordate celor trei inculpaţi, motiv pentru care va contesta soluţia la Curtea de Apel Cluj. “Dat fiind impactul pe care faptele le-au avut asupra copilului, dar şi gravitatea actelor, m-aş fi aşteptat la o pedeapsă mai mare. Ca urmare, vom face apel”, a precizat Buduşan.
Reamintim că neamţul a intrat în vizorul anchetatorilor în luna martie a anului 2014, în urma informaţiilor furnizate de către ofiţerii din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).
Patron al unei firme de construcţii din Germania şi a două societăţi din Sibiu şi Cluj-Napoca, Norbert Wendt Mayco a început să vină în Şimleu Silvaniei în 2011, la diferiţi parteneri de afaceri. Cu prilejul unei astfel de vizite, în iunie 2011, inculpatul l-a cunoscut în parcarea unui supermarket din Şimleu pe minorul trimis la cerşit de către soţii Rostaş.
Mai întâi a tatonat terenul, oferindu-i băiatului diverse cadouri şi bani, plimbându-l cu maşina prin ţară şi vizitându-i pe tutori. După ce a efectuat câteva vizite la locuinţa minorului şi a celor doi soţi, bărbatul a transportat şi cazat minorul în diferite pensiuni şi hoteluri de pe raza judeţului Sălaj. De asemenea, le-a propus soţilor ca acesta să întreţină în repetate rânduri acte sexuale cu minorul, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 şi 1.000 de lei. Cei doi Rostaş au fost de acord ca băiatul să fie exploatat sexual, încasând banii înainte de consumarea actelor sexuale.
Inculpaţii au ajuns în arest la finele lunii mai 2014, iar băiatul a fost preluat în regim de urgenţă de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj.

Alte articole

Leave a Comment