Muzicologul Octavian Lazăr-Cosma, recompensat cu titlul de Cetățean de Onoare al județului

Consiliul Județean Sălaj a organizat vineri, 19 mai la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, festivitatea de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al județului Sălaj, domnului profesor universitar doctor academician Octavian Lazăr-Cosma, pentru activitatea prodigioasă desfășurată în domeniul muzical și al activității didactice în învățământul universitar. A fost pentru prima dată când administrația județeană a oferit această înaltă distincție, în semn de apreciere față de personalitățile marcate care, prin activitatea lor deosebită, și-au pus amprenta asupra dezvoltării județului Sălaj și au făcut ca numele lor să rezoneze cu cel al județului nostru.

„Județul nostru trăiește, astăzi, o zi memorabilă, o zi în care acordăm titlul de Cetățean de Onoare domnului academician profesor universitar doctor Octavian Lazăr Cosma. Transformând tragicul copilăriei în excelență și pasiunea în meserie, domnia sa a cucerit, de-a lungul vieții, vârf după vârf, devenind un adevărat model în domeniul muzicologiei. Știința domnului academician s-a construit pas cu pas, pe nisipurile mișcătoare ale incertitudinilor și încercărilor pe care viața i le-a pus în cale. Fără a se abate de la drumul drept al credinței și învățăturii, acestea l-au îndârjit și l-au făcut un învingător. Prin evenimentul de astăzi oferim încă o recunoaștere publică a faptului că domnul Octavian Lazăr Cosma se înscrie în pleiada de oameni mari pe care județul Sălaj i-a dat de-a lungul timpului”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, în cadrul festivității.

„Trăiesc un moment de mare emoție, aflându-mă în acest moment, la această răscruce de vânturi, când eu, trezneanul – care am avut o viață foarte dramatică și care am fost nevoit să trăiesc pe alte meleaguri decât cele în care m-am născut – revin cu multă satisfacție între iubiții mei conjudețeni (…) Sunt impresionat de gestul pe care Sălajul mi-l oferă la senectute și trebuie să relev aportul deosebit în această direcție al președintelui Consiliului Județean Sălaj, domnul Dinu Iancu-Sălăjanu. Vă mulțumesc tuturor care ați venit să fiți alături de mine, mulțumesc și mai mult organizatorilor care au înțeles ce reprezint și mi-au creat un moment de satisfacție expresă în anii pe care îi traversez”, a afirmat, la rândul său, academicianul Octavian Lazăr Cosma.

În amintirea acestui important moment, domnia sa a plantat un tei lângă Monumentul Martirilor din localitatea natală, Treznea.

Reputat muzicolog român și membru al Academiei Române, Octavian Lazăr Cosma s-a născut în 15 februarie 1933, în localitatea sălăjeană Treznea, părinții săi, învățătorii Aurelia și Lazăr Cosma (școala din localitate poartă numele celor doi martiri) fiind asasinați în masacrul de la Treznea, din septembrie 1940. Doctor în muzicologie la Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, domnul Octavian Lazăr Cosma a urmat o carieră didactică la Universitatea Națională de Muzică din București, în perioada 1959-2014, unde a coordonat teze de doctorat și a susținut cursurile de muzicologie și istoria muzicii românești. Între anii 1977-1985 a fost șeful Catedrei de muzicologie a universității, fiind primul îndrumător de doctorat din București în domeniul muzicii. În calitate de autor, a publicat peste 33 de volume de studii și numeroase articole de specialitate în reviste naționale și internaționale. A fost secretar, vicepreședinte și președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Este primul cercetător care a realizat o istorie extinsă a creației muzicale și a vieții muzicale de pe teritoriul României, precum și inițiator al Simpozionului Internațional de Muzicologie din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.
M. S.

3 Thoughts to “Muzicologul Octavian Lazăr-Cosma, recompensat cu titlul de Cetățean de Onoare al județului”

  1. […] Consiliul Județean Sălaj a organizat vineri, 19 mai la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, festivitatea de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al județului Sălaj, domnului profesor universitar doctor academician Octavian Lazăr-Cosma, pentru activitatea prodigioasă desfășurată în domeniul muzical și al activității didactice în învățământul universitar. A fost pentru prima dată când administrația județeană a oferit această înaltă distincție, în semn de apreciere față de personalitățile marcate care, prin activitatea lor deosebită, și-au pus amprenta asupra dezvoltării județului Sălaj și au făcut ca numele lor să rezoneze… Citeste mai mult […]

  2. […] Consiliul Județean Sălaj a organizat vineri, 19 mai la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, festivitatea de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al județului Sălaj, domnului profesor universitar doctor academician Octavian Lazăr-Cosma, pentru activitatea prodigioasă desfășurată în domeniul muzical și al activității didactice în învățământul universitar. A fost pentru prima dată când administrația județeană a oferit această înaltă distincție, în semn de apreciere față de personalitățile marcate care, prin activitatea lor deosebită, și-au pus amprenta asupra dezvoltării județului Sălaj și au făcut ca numele lor să rezoneze…  » Mai multe detalii […]

  3. Anonim

    Vlaicu de ce dracu a vorbit? Despre psd și angajarea cunoștințelor în sistemul bugetar?

Leave a Comment