Mirel Magop promovează costumul popular de pe Valea Barcăului

Globetrotter-ul Mirel Magop, devenit celebru pentru că a refăcut drumul lui Badea Cârţan la Roma, promovează în lume portul popular autentic din Sălaj. Acesta va porni într-o lungă călătorie, îmbrăcat într-un costum popular sălăjean de pe Valea Bracăului, chiar din localitatea Iaz – destinaţia fiind Capul Horn – America de Sud.

Călătoria lui Badea Cârţan, îmbrăcat în port popular sălăjean, va începe de la Muzeul „Ligiei Bodea” din localitatea Iaz, comuna Plopiş, în cursul zilei de sâmbătă 28 martie. „Îmi continui călătoria începută acum patru ani. Vreau să ajung în cel mai sudic punct Cap Horn, în America de Sud, apoi America Centrală. În călătoria mea vor purta un costum din zona Sălajului, autentic, pe care urmează să îl primesc de la Ligia Bodea. Şi în deplasarea mea la Roma, din 2013, care a durat 116 zile, aşa am pornit, îmbrăcat în costum popular promovând portul românilor”, a precizat Mirel Magop.
Originar din judeţul Botoşani, din Dorohoi, în vârstă de 46 de ani, Magop a devenit cunoscut după ce în urmă cu doi ani, la finalul lui 2013, a refăcut traseul lui Badea Cârţan la Roma. Acesta a pornit pe jos, spre capitala Italiei şi a ajuns la destinaţie chiar în 1 Decembrie de Ziua Naţională a României, de atunci „călătorul” fiind mediatizat în permanenţă atât în presa românească cât şi în cea străină, graţie călătoriile sale realizate pe jos. Cu desagii în spate a străbătut toată România şi până în prezent a vizitat 45 de capitale. „Cel mai mult merg pe jos şi ocazional cu autostopul. În călătoria mea care am început-o acum patru ani şi care desigur continuă, am dormit peste 1.000 de nopţi în cort. M-am gândit ca după hoinareală asta prin Europa, făcută după gustul şi plăcerea mea, să dau un scop mai general calătoriilor mele viitoare. Tricolorul purtat pe rucsac nu mi se mai pare destul pentru promovarea imaginii României , după puterile mele. Aşa că m-am gândit, ca paralel, să promovez şi costumul popular românesc, de care m-am ataşat ca,Badea Cârţan. În plus, o să realizez un album cu oameni în costume populare de prin locurile pe unde o să trec”, a adăugat acesta.

Alte articole

Leave a Comment