Miezul de nucă i-a adus un dosar penal viceprimarului din Valcău de Jos

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus, în cursul săptămânii trecute, trimiterea în judecată a unui bărbat din Valcău de Jos, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani. Este vorba de Emil Bode, nimeni altul decât viceprimarul comunei Valcău de Jos. Anchetatorii susţin că, în intervalul august 2004 – decembrie 2010, acesta a achiziţionat nucă în coajă din care a extras miezul, pe care l-a vândut către SC Sam Trading Co. Botoşani, desfăşurând astfel o activitate independentă din care a realizat venituri în mod individual în sumă de 4.969.972 de lei, sumă pe care a încasat-o sub formă de avans în vederea achiziţionării de miez de nucă, fără a depune o declaraţie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, respectiv anul 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 şi 2010, până la data de 15 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, conform art. 83 alin. 1 Cod fiscal, ascunzând astfel sursa impozabilă, sustrăgându-se totodată de la plata obligaţiilor fiscale aferente, constând în impozit pe venit în sumă totală de 795.195,52 lei şi TVA de plată în sumă totală de 846.113 lei, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în sumă totală de 1.682.274,6 lei.
Emil Bode este acuzat de procurorii sălăjeni de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată (şapte acte materiale) şi spălare de bani în formă continuată (cinci acte materiale).
Totodată, pe parcursul a cinci ani, respectiv în perioada 2005 – 2010, “inculpatul Bode Emil a finanţat cu suma de 283.127,97 lei activitatea SC Emol Impex S.R.L. al cărei administrator este şi a achiziţionat un autoturism marca VW Polo, un imobil compus din teren în suprafaţă de 6.300 metri pătraţi şi o clădire în suprafaţă de 84 de metri pătraţi, situată în localitatea Valcău de Jos, un autoturism marca Dacia Logan, un autoturism marca Peugeot Boxer 230 L, folosind în acest scop sumele de bani obţinute din evaziune fiscală, urmărind astfel să confere o aparenţă legitimă sumelor de bani dobândite în acest mod”, precizează reprezentanţii Parchetului.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Sălaj, iar procurorii au subliniat că punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Emil Bode ocupă scaunul de viceprimar al comunei Valcău de Jos din luna iulie a anului 2014, după ce în urmă cu o lună, respectiv în iunie 2014, fostul viceprimar Gheorghe Chiş (PP-DD), a fost schimbat din funcţie.
La propunerea primarului Ioan Roşan, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu local din luna iunie 2014, aleşii comunei au decis ca fotoliul rămas vacant în Primărie să fie ocupat de Emil Bode (PSD).

Alte articole

Leave a Comment